Koszyk

ZMIĘKCZENIE PRZEZ NAWILŻENIE, czyli nowoczesne usuwanie zrogowaceń

| Autor: Natalia Moskal

Z tego artykułu dowiesz się:

  • jak działają specjalistyczne produkty stosowane w terapii zrogowaceń,
  • jakie składniki wykazują działanie nawilżające i zmiękczające,
  • jak woda zmiękcza i nawilża.

Używane do tej pory w podologii produkty keratolityczne zawierają składniki aktywne, które zmiękczają hiperkeratozę, czyli nadmierne rogowacenie naskórka, inaczej intensywne namnażanie jego komórek. To niesamowicie dokuczliwy i częsty problem, który objawia się zgrubiałym naskórkiem o żółto-szarej barwie. Wygląda bardzo nieestetycznie i często ma tendencje do pękania i powstawania bolesnych rozpadlin.

Preparaty specjalistyczne mają wpływ na rozpuszczanie keratyny. Są to najczęściej produkty kwasowe, zasadowe, enzymatyczne lub oparte na wysokich stężeniach mocznika. Używane w odpowiedni sposób przez specjalistów są bezpieczne i skuteczne. Bardzo często przygotowują skórę do zabiegu z wykorzystaniem takich narzędzi jak skalpel, dłuto czy frezarka. Każdy produkt, zawierający konkretny składnik aktywny będzie kompatybilny z innym sprzętem. Specjalista decyduje w zależności od przypadku jaką metodę i preparat wykorzysta. Czy istnieją jednak inne rozwiązania dla podologii w kwestii zmiękczania i usuwania zrogowaceń u osób ze skórą bardzo suchą i odwodnioną, u których oprócz usunięcia zrogowaceń niezbędne jest natychmiastowe nawodnienie naskórka i ochrona przed utratą wody? A co, gdyby wykorzystać zalety pielęgnacyjne najbardziej skutecznych składników nawilżających i przekuć je na działanie zmiękczające? Okazuje się, że jest to możliwe. Teraz, podczas zabiegu usuwania hiperkeratozy, możemy zapewnić  skórze nawodnienie i ochronę przed utratą odpowiedniego poziomu nawilżenia. Przyjrzyjmy się bliżej grupom substancji nawilżających, których skumulowane działanie  może zostać wykorzystane w produktach zmiękczających zrogowacenia. Tego typu nowoczesne preparaty oparte na synergicznym działaniu humektantów, aminokwasów, osmolitów, emolientów i polisacharydów, to nowe spojrzenie na zmiękczanie i usuwanie zrogowaceń.

Humektanty

Humektanty to higroskopijne substancje nawilżające o budowie cząsteczkowej, która pozwala na pobieranie i wiązanie cząsteczek wody z otoczenia.  Rolą humektantów jest zatrzymywanie wilgoci w warstwie rogowej naskórka. Czego efektem jest najczęściej podniesienie poziomu nawilżenia, uelastycznienie, ujędrnienie skóry i poprawienie jej wyglądu i estetyki. Dobrymi humektantami są np.: mocznik, gliceryna, sól sodowa kwasu piroglutaminowego, kwas mlekowy, alantoina.

Aminokwasy

Aminokwasy są to związki organiczne. Ich dobroczynny wpływ na skórę jest znany od wieków. Oprócz funkcji budulcowej białek macierzy skóry mają duże znaczenie w utrzymaniu odpowiedniego poziomu nawodnienia komórek skóry. Są istotnym elementem tzw. NMF (Natural Moisturizing Factor), czyli naturalnego czynnika nawilżającego. Naturalny czynnik nawilżający (NMF) jest zbudowany w ok. 40% z aminokwasów, w tym z seryny, cytruliny, alaniny, treoniny, proliny, asparaginy, ornityny, waliny, leucyny i histydyny. Aminokwasy mają znaczący wpływ na nawilżenie skóry, ponieważ wykazują zdolność wiązania cząsteczek wody, a następnie zatrzymywania ich w naskórku. Działa to na zasadzie oddziaływania elektrostatycznego.

Osmolity

Osmolity to cząstki, które biorą udział w zjawisku osmozy. Mogą rozpuszczać się we wnętrzu komórki lub w otaczającym ją płynie. Osmolity mają ogromny wpływ na nawodnienie skóry i zachowanie jej odporności na stresory mechaniczne. Obniżenie poziomu nawilżenia będzie skutkowało obniżeniem rozciągliwości skóry, a co za tym idzie, szybko spowoduje utratę jej elastyczności. Takie zjawisko możemy nazwać stanem zaburzonej równowagi osmotycznej. Dzieje się tak, gdy odwodnionej skórze brakuje wody, bo nie jest ona w stanie zatrzymać odpowiednich jej ilości.  W przyrodzie osmozą nazywamy ruch wody i osmolitów do i z komórki, co pomaga utrzymać równowagę w jej wnętrzu i otoczeniu zewnętrznym.  Naskórek nasycony osmolitami zwiększa tzw., osmolarność wewnątrzkomórkową, a także powoduje, że komórki zachowują właściwą objętość. 

Emolienty

Emolienty to składniki kosmetyków, które mają za zadanie nawilżać i natłuszczać skórę, pozostawiając na jej powierzchni warstwę okluzyjną, która uszczelnia naskórek i zapobiega odparowaniu wody. Co to jest warstwa okluzyjna? Jest to film ochronny na powierzchni naskórka, który zabezpiecza właśnie przed utratą wody tzw. TEWL (transepidermal water loss). Oznacza to transepidermalną utratę wody przez naskórek. Emolienty odbudowują warstwę hydrolipidową naskórka. Zapewniają odpowiedni poziom nawilżenia i natłuszczenia skóry. Emolienty to oleje, masła, woski, alkohole tłuszczowe, a także syntetyczne oleje mineralne, silikonowe oraz estry kwasów tłuszczowych.

Polisacharydy

Polisacharydy to cukry złożone lub wielocukry o dużej masie cząsteczkowej, zbudowane z reszt monosacharydowych i ich pochodnych. Nie rozpuszczają się w wodzie, ale tworzą z nią układy koloidalne. Wykazują działanie nawilżające i zapobiegają wysuszaniu skóry. Przykładem znanego i cenionego w  kosmetyce polisacharydu jest Alfa-Glukan otrzymywany jest z maltozy. Ma właściwości nawilżające, ochronne i prebiotyczne. Chroni skórę przed negatywnymi czynnikami zewnętrznymi, zmniejsza łuszczenie i pękanie suchej skóry, stymuluje wzrost pożytecznych bakterii, a także wzmacnia barierę naskórkową. Alpha-Glucan Oligosaccharide tworzy na skórze film, który ogranicza nadmierną ucieczkę wody z naskórka (TEWL).

Wykorzystanie zjawiska osmozy w inteligentnym zmiękczaniu naskórka

Powróćmy na chwilę do tematu osmozy. Osmoza znajduje zastosowanie w wielu różnych działaniach we współczesnym świecie m.in. filtrowanie wody czy konserwowanie żywności. Skupmy się jednak na wykorzystaniu tego zjawiska w kosmetyce. Termin osmoza po grecku oznacza „impuls”. Osmoza ma wiele praktycznych zastosowań zarówno w przemyśle, jak i przyrodzie a teraz również w kosmetyce.

Według powszechnie znanej definicji osmoza to „przemieszczanie się rozpuszczalnika (takiego jak woda) przez półprzepuszczalną membranę do roztworu o wyższym stężeniu substancji rozpuszczonej, która ma tendencję do wyrównywania stężeń substancji rozpuszczonej po obu stronach membrany”.

Aby wytłumaczyć ten proces bardziej obrazowo, wyobraźmy sobie suszony owoc, który moczy się w wodzie.  Taki owoc pęcznieje i to wszystko dzieje się z powodu osmozy.

Długie kąpiele w wodzie powodują również rozpulchnianie skóry. Jest to także spowodowane osmozą. Skóra wchłania wodę i powiększa swoją objętość.

Więcej wody w wodzie

Do idealnego nawilżenia nie jest tylko niezbędna woda, aby mogła nawadniać naskórek, musi mieć mniejszą cząsteczkę, a więc musi być pochłonięta przez substancję o mniejszej cząsteczce posiadającej właściwości higroskopijne np.: gliceryna, aminokwasy, mleczany.

Działanie wygładzające i nawilżające – przechodzi w działanie zmiękczające. Jeśli mamy skórę bardzo odwodnioną, to wiadome jest, że nakładając na skórę pojedyncze składniki takie jak humektanty, emolienty i związki modyfikujące warstwę rogową, nie zapewnią one samodzielnie dobrego nawilżenia, substancje te muszą być stosowane razem, wówczas działają synergistycznie.

Dobór odpowiedniego preparatu zmiękczającego

Dzięki nowym rozwiązaniom dla podologii w dziedzinie usuwania zrogowaceń, portfolio produktów zmiękczających poszerza się i daje różne, nowe możliwości dla specjalistów. Oczywiście dobór preparatu zależy od narzędzi jakimi się pracuje, od rodzaju zrogowaceń i skóry klienta, ale również od upodobań danego specjalisty. Na pewno warto wypróbować nowe metody i produkty.

 

Natalia Moskal

Instruktor i Ekspert produktowy PHARM FOOT oraz Master Instruktor Victoria Vynn.