Przepis na 2 porcje
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 200 g ciecierzycy (ugotowanej lub z zalewy)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- szczypta czosnku granulowanego
- sól, pieprz
- 200 g ciecierzycy (ugotowanej lub z zalewy)
- 2 łyżki pasty sezamowej tahini
- 1 łyżka soku z cytryny
- pół łyżeczki kminu rzymskiego w proszku
- sól, pieprz
- 2 garście mixu młodych listków lub dowolnych innych sałat
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- pół długiego zielonego ogórka
- pół czerwonej cebuli
- 2 łyżki oliwek (czarnych lub kalamata)
- 2 łyżeczki oliwy
- 2 łyżeczki octu winnego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Cieciorkę dobrze odsącz z zalewy/wody, najlepiej za odciśnij jej nadmiar za pomocą ręcznika papierowego. Wymieszaj cieciorkę z oliwą i przyprawami. Wsyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 10-12 minut. Pozostaw do wystudzenia, wówczas cieciorka nabierze chrupkości.
- Przygotuj hummus: pozostałą cieciorkę zmiksuj z tahini, sokiem z cytryny oraz przyprawami. Podczas miksowania stopniowo dolewaj zimną wodę do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Papryki pokrój w kostkę, ogórka w plastry, a cebulę w piórka.
- W miskach na środku nałóż porcję hummusu. Dookoła ułóż wszystkie pokrojone warzywa, sałatę oraz upieczoną cieciorkę tworząc kolorowy bowl.
- Skrop bowle oliwą, octem winnym i dopraw solą i pieprzem. Na wierzch dodaj oliwki.
Koszt przygotowania 1 porcji: 8,24 zł