Z tego artykułu dowiesz się o:
- cysteaminie w kosmetologii,
- ograniczeniach w stosowaniu tego składnika,
- zastosowaniach cysteaminy.
Cysteamina jest redukującym aminotiolem o wzorze HSCH2CH2NH2, który naturalnie powstaje w organizmie podczas przemiany koenzymu A. Uznawana jest za jeden z najsilniejszych wewnątrzkomórkowych przeciwutleniaczy, odgrywając istotną rolę w utrzymaniu równowagi oksydacyjno-redukcyjnej komórek.
Potencjał terapeutyczny cysteaminy jest znany w medycynie od wielu lat. Od dekad jest jedyną substancją czynną stosowaną w leczeniu rzadkiej choroby metabolicznej – cystynozy. Jej właściwości są również intensywnie badane w kontekście terapii chorób neurodegeneracyjnych, nowotworów oraz malarii. Działanie depigmentacyjne cysteaminy odkryto m.in. podczas badań, w których zaobserwowano wyraźne rozjaśnienie zabarwienia czarnych welonków po jej zastosowaniu.
<h






