Przepis na 6 porcji
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 150 g płatków owsianych
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g orzechów laskowych
- 4 łyżki siemienia lnianegoszczypta soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 40 g syropu klonowego
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 160 stopni (góra-dół).
- Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj tworząc jedną cienką warstwę.
- Piecz ok. 15 minut, a następnie przełóż blaszkę na drugą stronę i piecz jeszcze kolejne 10 minut.
- Gotową granolę pozostaw do całkowitego wystudzenia. Następnie przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika lub słoika – dzięki temu w trakcie przechowywania granola zachowa swoją chrupkość.
Koszt przygotowania 6 porcji: 11,70 zł