Z tego materiału dowiesz się:
• Jak zrobić bezcukrowy, bogaty w witaminy orzeźwiający napój?
• Dlaczego warto stosować ksylitol zamiast białego cukru?
• Jakie wartości odżywcze znajdziemy w pomidorach?
Koktajle | Ksylitol to fiński cukier pozyskiwany z brzozy. Dostępny w postaci kryształków, wygląda i smakuje jak cukier biały. Jest składnikiem gum do żucia, słodyczy, past do zębów. Ma wiele zalet: przeciwdziała próchnicy, wzmacnia szkliwo, nie podnosi poziomu cukru we krwi, poprawia przyswajanie wapnia. Oto dwa przepisy na pyszne i zdrowe koktajle z dodatkiem ksylitolu.
Soft Mojito
Orzeźwiający miks
Na jedną porcję:
· 1/2 limonki
· 5–10 listków mięty
· 2 łyżeczki ksylitolu
· 150 ml wody gazowanej
· lód
Umytą limonkę pokroić wraz ze skórką w grubszą kostkę, wrzucić do szklanki, dodać ksylitol i listki mięty. Rozgnieść, tak aby limonka puściła sok. Wrzucić lód, całość zalać gazowaną wodą. Podawać udekorowane plasterkami limonki i listkami mięty.
Koktajl pomidorowo-malinowy
Czerwona bomba witaminowa
Na dwie porcje:
· 2 pomidory (lub pół szklanki soku pomidorowego)
· garść rozmrożonych malin
· 2 łyżeczki ksylitolu
· szczypta dowolnego pieprzu lub sproszkowanej ostrej papryczki
Składniki blendujemy na gładką masę. Podajemy schłodzone w niskich szklankach udekorowanych plastrami pomidorów. Malinowo-pomidorowy miks to prawdziwa bomba witaminowa. Pomidory jest źródłem karotenu, witaminy C, K i E oraz witamin z grupy B, a także kwasu foliowego. Są także bogate w minerały: sód, potas, fosfor, wapń i żelazo. Malina to owoc bogaty w błonnik, pektyny, szereg witamin oraz kwasy organiczne.
Smacznego!