Koszyk

Budowanie odporności

| Autor: Magdalena Olech

Z tego artykułu dowiesz się:

• Jak wspierać odporność  prawidłowo zbilansowaną dietą?

• Jak przygotować koktajle bogate w składniki o właściwościach przeciwzapalnych?

• Czy istnieje dieta antywirusowa?

• Jakie właściwości ma kurkumina?

 

 

Spis treści

Fakty i mity –  Klientki pytają często, jak wspomóc odporność w czasie pandemii. Mówią o reklamowanych suplementach, naturalnych przepisach na mikstury krążących w sieci. Pytają także o diety antywirusowe… Czy takowe istnieją? Magda Olech, dietetyk z zawodu i zamiłowania, tłumaczy, co i jak.

Budowanie odporności

Jeśli do tej pory sposób jedzenia klienta pozostawiał wiele do życzenia, nie dbał o regularną aktywność fizyczną, czy odpowiednią dawkę snu, w dodatku pali papierosy to jednorazowe łyknięcie dużej dawki multiwitaminy i zjedzenie sałatki na kolację nie wesprze nadwyrężanego przez dłuższy czas układu odpornościowego.  Nie pomoże też nagłe przyjmowanie końskich dawek witaminy C, jedzenie ponadprzeciętnych ilości cebuli czy jak sugerują niektóre fora internetowe picie octu jabłkowego. Budowanie odporności to długotrwały proces. Nie znaczy to jednak, że nie warto zmienić nawyków właśnie teraz i zadbać o zdrowe odżywianie właśnie od dziś.Według stanowiska Polskiego Towarzystwa Dietetyki dotyczącego żywienia w zapobieganiu i leczeniu COVID-19 „nie ma żadnych dowodów naukowych potwierdzających skuteczność stosowania określonych suplementów diety, składników mineralnych i/lub witamin, które chronią przed koronawirusem SARS-CoV-2”.

Pij wodę, na zdrowie!

Oprócz zbilansowanej diety, bogatej w wartości odżywcze, niezmiernie ważne jest prawidłowe nawadnianie organizmu. Z pewnością słyszałaś od swoich klientek nie raz, że woda nie ma smaku i „wmuszają” w siebie 2-3 szklanki dziennie z dużym trudem. Tymczasem zapotrzebowanie na płyny jest znacznie wyższe, a stan zbyt niskiego nawodnienia bardzo osłabia nasz organizm. Oto przepis na lemoniadę, która pomoże nie tylko ugasić pragnienie, ale też wzmocni organizm.

Lemoniada z kurkumą i miodem

· 1 litr wody – może być przegotowana albo mineralna
· 2 cytryny lub limonki
· 1 łyżeczka kurkumy
· 1 łyżka miodu (jeśli cierpisz na cukrzycę, insulinooporność lub hipoglikemię reaktywną użyj ksylitolu lub erytrytolu)
· opcjonalnie kilka plastrów świeżego nieobranego ogórka lub kilka listków kolendry

Wodę wymieszaj z sokiem z wyciśniętych cytryn, dodaj miód, kurkumę, dobrze wymieszaj. Przechowuj w chłodnym miejscu. Jest to propozycja dla tych, którzy nie przepadają za „smakiem” wody. Lemoniadę można popijać przez cały dzień i włączyć do codziennej zalecanej podaży płynów.

Kurkuma i miód – oba składniki mają udowodnione działanie przeciwzapalne. Zwarta  w kurkumie kurkumina wciąż jest obiektem nowych badań – przypisuje jej się właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

Miksuj i smakuj

Koktajle stanowią doskonałe uzupełnienie codziennej diety, bogate w składniki odżywcze mogą z powodzeniem zastąpić drugie śniadanie czy podwieczorek. Poniżej znajdziesz dwa przepisy, które są nie tylko smaczne i zdrowe, ale też kuszą kolorem i zapachem.

Koktajl z imbirem, jabłkiem i cynamonem

· 1 litr wody
· 1 jabłko ze skórką
· korzeń imbiru – kilka plasterków (ilość dowolna, według preferencji)
· 1 łyżeczka cynamonu

Składniki miksujemy. Podajemy lekko schłodzony.

Korzeń imbiru jest znany ze swoich właściwości przeciwzapalnych, łagodzących mdłości, a także jako środek wspomagający w leczeniu przeziębienia.

Koktajl z burakiem, pomarańczą i kardamonem

· 1 litr wody
· 1 surowy lub upieczony burak bez skóry
· sok z 1 pomarańczy
· 1 gruszka
· 2 szczypty kardamonu

Burak jest bogatym źródłem  magnezu, potasu, cynku, żelaza, fosforu. Zawiera także witaminy z grupy B, witaminę C, A, E, K, błonnik pokarmowy, przeciwutleniacze oraz kwas foliowy. Jest prawdziwą bombą witaminową.

Magdalena Olech

Dietetyk, absolwentka Uniwersytetu Gdańskiego, Wyższej Szkoły Humanistycznej i Wyższej Szkoły Zarządzania wydziału Fizjoterapii i Nauk o Zdrowiu o specjalności dietetyka. Prowadzi poradnię dietetyczną La Sante.