Z tego artykułu dowiesz się:
- czym są karotenoidy,
- o wpływie beta-karotenu na zdrowie skóry,
- które produkty spożywcze zawierają beta-karoten.
Marchew uprawiana jest w różnych zakątkach świata i znajduje zastosowanie w kuchni wielu gospodyń. Spożywana na surowo czy gotowana, wykorzystywana bywa też jako dodatek do wielu pełnowartościowych posiłków. Ze względu na walory smakowe i cenne składniki odżywcze powinna znaleźć się w codziennej diecie.
Początki upraw marchwi sięgają X wieku , a jej roczna produkcja w dzisiejszych czasach sięga 43 milionów ton. Jest popularna na całym świecie i spożywana na różne sposoby – w formie gotowanej, pieczonej, surowej, marynowanej, kiszonej czy w postaci soków. Dawniej jej najpopularniejszą odmianą była marchew purpurowa, dopiero później zaczęto hodować warzywa o innej barwie – białej, żółtej, pomarańczowej czy fioletowej. Wszystkie rodzaje łączy wysoka zawartość niezwykle cennych związków, czyli karotenoidów. W marchwi żółtej znajdziemy luteinę, czerwonej – likopen,
Pozostało 85% tekstu do przeczytania