Koszyk

Dieta SIRT w opinii dietetyka

| Autor: Natalia Chybzińska

Z tego artykułu dowiesz się:

• Czym jest dieta SIRT?

• Jakie właściwości mają sirtuiny i w jakich produktach możemy je znaleźć?

• Czy „dieta Adele” jest dobra dla każdego? Jakie są plusy i minusy SIRT?

• Jaka jest opinia dietetyka na temat zalecanego czasu trwania tej diety i jej podstawowych założeń?

Spis treści

Dieta, która przyczyniła się do spektakularnej metamorfozy znanej piosenkarki Adele to jeden z wyraźniej zaznaczających się obecnie trendów dietetycznych. Dietetyk wyjaśnia, jakie są założenia tej SIRT, dla kogo jest przeznaczona i czy stanowi zdrową alternatywę dla klasycznych diet odchudzających. Na korzyść diety SIRT przemawia jej „rewolucyjny” sposób odżywiania. Plan posiłków zakłada codzienną imponującą dawkę witamin i minerałów pochodzących ze świeżo wyciskanych soków z surowych warzyw i owoców. Dieta ma pomagać w oczyszczeniu organizm z toksyn a dzięki temu sprzyjać lepszemu samopoczuciu. Duża ilość roślinnego błonnika z pewnością sprzyja wydajniejszej pracy układu trawiennnego. Jednak według mnie nie powinno jej się stosować dłużej niż dwa tygodnie. Po tym czasie zalecam dobrze zbilansowaną dietę na poziomie 1500 kcal lub inną kaloryczność ( w zależności od indywidualnych uwarunkowań i trybu życia) dobraną przez dietetyka. Dlaczego „tylko” dwa tygodnie? Na niekorzyść diety SIRT przemawia z góry narzucona kaloryczność, która dla wielu osób, szczególnie mężczyzn, a także osób aktywnych fizycznie, potrzebujących wyższej kaloryczności, może być zbyt niska. Poza tym, pierwszy etap diety zakłada dzienne spożycie zaledwie 1000 kcal, w których zmieścić mają się trzy soki i jeden posiłek. Wyjątkowo niska kaloryczność ma pomóc w oczyszczeniu organizmu i przygotować go do kolejnych etapów diety. Szczególnie pierwsze trzy dni takiego rygoru mogą być trudne, co nie sprzyja „trzymaniu się diety” i silnej woli. Do tego, przy tak niskiej kaloryczności możemy spodziewać się stanu osłabienia i poddenerwowania wynikającego z uczucia głodu. Nie jest to więc dieta dla każdego i co ważne, zakwalifikowałabym ją zdecydowanie do grupy „diet krótkoterminowych”, nie zalecanych do dłuższego stosowania.

Czym są sirtuiny? Sirtuiny to grupa białek enzymatycznych. Ich aktywność pobudza ogólną wydajność organizmu, dzięki czemu mniej odczuwalne są negatywne skutki związane z ograniczeniem kalorii w dziennym jadłospisie takie jak stres, osłabianie, czy złe samopoczucie.

 

Składniki diety SIRT

Podstawę diety stanowi ok. 20 produktów. To m. in.: jarmuż, seler naciowy, rukola, pietruszka, kapary, lubczyk, kurkuma, czerwona cykoria, czerwona cebula, truskawki, borówki, czerwone winogrona, kasza gryczana, soja, oliwa z oliwek extra virgin, orzechy włoskie, surowe kakao, naturalna kawa, herbata matcha, gorzka czekolada (m. in. 85% kakao), a także czerwone wino. Składniki te są bogate w polifenole, które aktywują działanie sirtuin w organizmie i przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej.

Założenia diety SIRT

Dieta SIRT składa się z trzech etapów: Pierwszy etap – 7dni: przez 3 dni spożywamy maksymalnie 1000 kcal na dobę, kolejne
4 dni spożywamy maksymalnie 1500 kcal. Pierwszy etap jest najbardziej restrykcyjny. Przez pierwsze trzy dni pijemy trzy koktajle
i zjadamy jeden, pełnowartościowy, bogaty w sirtuiny posiłek dziennie. W kolejnych czterech dniach pijemy dwa koktajle i spożywamy dwa posiłki stałe. Drugi etap: przez 7 dni spożywamy maksymalnie 1500 kcal.  Na tym etapie pijemy już tylko jeden koktajl i zjadamy trzy posiłki dziennie. Trzeci etap: nie wymaga już liczenia kalorii, zalecane jest jednak uwzględnianie
w posiłkach jak największej ilości produktów bogatych w sirtuiny.

Przykładowe menu

Zielone koktajle przygotowujemy na bazie jarmużu, selera, rukoli, pietruszki, zielonej herbaty i cytryny. W ramach pełnowartościowych posiłków proponuję rybę lub indyka przyprawione kurkumą, chilli i lubczykiem z duszonym jarmużem, sałatkę lub zupę
z ulubionych warzyw z dodatkiem oliwy extra virgin i orzechów włoskich, czy płatki gryczane na mleku roślinnym z jabłkiem i borówkami. W trakcie diety niezwykle ważne jest wyeliminowanie żywności wysoko przetworzonej, a także zawierającej dodany cukier.
Nie zapominajmy też o regularnym nawadnianiu organizmu. Szczególnie polecam wodę
i zieloną herbatę. Ze względu na niską kaloryczność zaleca się umiarkowaną aktywność fizyczną, bez nadmiernie obciążających ćwiczeń.

Dla kogo ta dieta będzie odpowiednia?

Dieta SIRT jest odpowiednia dla zdrowych osób, które pragną zredukować masę ciała.
Nie powinny jej  stosować kobiety w ciąży, dzieci, a także ci, którzy cierpią na wszelkiego rodzaju schorzenia, w tym np. cukrzyca i nadciśnienie tętnicze. Ze względu na niską kaloryczność nie jest ona odpowiednia dla sportowców. Z uwagi na znaczne ograniczenia w pierwszych trzech dniach trwania diety powinniśmy szczególnie obserwować nasz organizm.

Natalia Chybzińska

Specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Kukuła Healthy Food |Twórcą marki Kukuła Healthy Food jest Jakub Kukuła, trener personalny, specjalista ds. żywności i właściciel klubu fitness, który przez kilkanaście lat układał plany treningowe i dietetyczne dla swoich podopiecznych
w Niemczech oraz Polsce.

kukulahealthyfood.pl