Koszyk

Frencz manikiur w 3 odsłonach

| Autor: Izabela Stelmaszyk

Zobacz jak krok po kroku wykonać klasyczną stylizację frencz metodą żelową, na białym tipsie oraz jak przygotować frencz konstrukcyjny.

Manicure frencz ręcznie malowany żelem ekstremalnie białym (paint gel):

1. Przedłużamy paznokcie naszej klientki w tradycyjny sposób wybraną techniką (żel, akryl, acrylogel).

2. Po dokładnym wypiłowaniu masy, nadaniu ostatecznego kształtu paznokciom i opracowaniu wału okołopaznokciowego matujemy powierzchnię paznokci bloczkiem drobnoziarnistym, aby były gładkie, czyste, ale matowe – lepiej trzyma się żel).

3. Na czubek pędzla nabieramy niewielką ilość białego żelu i wyrysowujemy najpierw boczne krawędzie końcówki frencz, następnie przeciągamy do pionowej linii środkowej paznokcia, tworząc linię uśmiechu. Pamiętajmy, że po obu stronach wysokość bocznych linii musi być idealnie równa, jak również sam uśmiech, jego głębokość i łuk muszą być odbiciem lustrzanym prawej i lewej strony paznokcia.

4. Kładziemy pędzel na płasko i wykonując ruchy pionowe, lekko „dopychamy” biały żel do linii uśmiechu, a następnie przeciągamy delikatnie w dół na całą końcówkę. Pamiętajmy, że pędzel musi mieć idealnie wyprofilowane, prościutko ścięte i nienagannie ułożone włosie, aby nie powstała linia lekko falista, a idealnie prosta. Biały żel nakładamy bardzo cienko (jak pergamin), utwardzamy w lampie wg zaleceń producenta i aplikujemy drugą warstwę. Należy zwrócić uwagę, aby na żelu nie były widoczne smugi, cienie czy ślady po pędzelku. Utwardzamy. Do malowania używamy dobrej jakości silnie kryjącego białego żelu bez warstwy dyspersyjnej (bez przemywania).

5. Na zakończenie aplikujemy wybrany top lub żel nabłyszczający i wykańczamy w tradycyjny sposób – płyn antygrzybiczy, oliwka etc.

 

Manicure frencz na białym tipsie z wysokim uśmiechem „No Limit”:

1. Przygotowujemy paznokcie klientki jak do przedłużania na tipsie. 2. Dopasowujemy kształt i rozmiar tipsa. Uwaga: tips nie może być ani za mały ani za duży, musi sięgać równo od prawego do lewego brzegu. Przyklejamy na dowolnej wybranej wysokości. Skracamy, opiłowujemy i matujemy powierzchnię tipsa. 3. Na czubek pędzla nabieramy niewielką ilość dość gęstego akrylu lub żelu kryjącego „cover”. Trzymając pędzel prostopadle skierowany włosiem w naszą stronę, nakładamy masę na łożysko, rozpoczynając od linii uśmiechu tipsa i rozprowadzając ku górze na całe łożysko. Produkt lekko dosuwamy do tipsa w taki sposób, aby tylko się z nim zetknął a nie napływał na niego. Linia uśmiechu musi pozostać czysta. Utwardzamy. 4. Następnie na całą powierzchnię białego tipsa „dokładamy” produkt przeźroczysty, lekko nachodząc na miejsce połączenia. Utwardzamy. 5. Nadajemy ostateczny kształt naszej pracy, nabłyszczamy wybranym produktem i wykańczamy w tradycyjny sposób – płyn antygrzybiczy, oliwka etc.

Manicure frencz konstrukcyjny

1. Przygotowujemy paznokcie klientki jak do przedłużania na szablonie. Tworzymy cieniutką konstrukcję paznokcia z przeźroczystego żelu lub akrylu. 2. Na konstrukcję nakładamy wybrany produkt w kolorze „cover”, aby przedłużyć łoże paznokcia. Na wolnej krawędzi tworzymy kształt symetrycznego, równego jaja. 3. Po utwardzeniu produktu wypiłowujemy ostrożnie krawędź zewnętrzną naszego łożyska, aby powstała ścianka. Dokładamy do ścianki oraz na całą końcówkę białą masę. Utwardzamy, całości nadajemy pożądany kształt i wykańczamy jw.

 

Izabela Stelmaszyk

Magister kosmetologii, właścicielka firmy IMS, instruktor stylizacji paznokci. Posiada dyplom mistrzowski szwajcarskiej firmy SAREMCO Cosmetics. Sędzia/juror międzynarodowych mistrzostw stylizacji paznokci, wykładowca akademicki, autor wielu publikacji w pismach branżowych.