Koszyk

Nie tylko cytrusy

| Autor: Magdalena Olech

Z tego materiału dowiesz się:

• Jak skomponować idealne na lato, orzeźwiające i bogate w witaminę C smoothie?

• Jak przyrządzić sałatkę z grapefruitem i szpinakiem, która dostarczy organizmowi cennych składników?

• Jakie warzywa i owoce zawierają duże ilości witaminy C?  

Witamina C z naturalnych źródeł | Najwięcej witaminy C mają… cytrusy? To powszechnie panująca opinia. Co ciekawe, niezgodna ze stanem faktycznym.

Wiadomo, że 100 g natki pietruszki ma trzykrotnie wyższą zawartość witaminy C niż podobna porcja cytryny. Nie każdy też pamięta, że oprócz owoców (truskawek, porzeczek, kiwi, grapefruitów, mango czy mandarynek) bogatym źródłem tej cennej i niezmiernie ważnej dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu witaminy są warzywa – pomidory, brokuł, jarmuż czy brukselka, a także papryka. Oto urozmaicone przepisy na smoothie i sałatkę z dużą ilością naturalnej, a więc doskonale przyswajalnej witaminy C.  

Smoothie z witaminą C

• Garść czarnych porzeczek (można użyć mrożonych)
• Garść natki pietruszki
• Sok wyciśnięty z całej cytryny
• Opcjonalnie – łyżeczka miodu lub odrobina ksylitolu
• Woda mineralna, schłodzona – około szklanki Składniki blendujemy na gładką masę.

Podajemy schłodzone w niskich szklaneczkach udekorowanych miętą.

Orzeźwiająca sałatka

• Grejpfrut – obrany, pokrojony w kostkę
• Papryka czerwona – drobno pokrojona
• Miks sałat lub szpinak baby – garść
• Pomidorki koktajlowe – garść

Sos – cynamonowy winegret:
• Miód – łyżeczka
• Sok z cytryny – 2 łyżeczki
• Oliwa z pierwszego tłoczenia – łyżeczka
• Musztarda – łyżeczka
• Cynamon mielony – łyżeczka Składniki mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem, mieszamy z cynamonowym winegretem.

Podajemy schłodzone w niskich szerokich szklankach lub salaterkach udekorowanych plastrami nieobranego grejpfruta.

Witamina C a skóra?

Jedną z ważniejszych funkcji biologicznych tej witaminy jest biosynteza kolagenu, który stanowi do 40 proc. ogólnej zawartości białka w organizmie.

Magdalena Olech

Dietetyk, absolwentka Uniwersytetu Gdańskiego, Wyższej Szkoły Humanistycznej i Wyższej Szkoły Zarządzania wydziału Fizjoterapii i Nauk o Zdrowiu o specjalności dietetyka. Prowadzi poradnię dietetyczną La Sante.