Koszyk

Orzechowa granola z siemieniem lnianym

| Autor: Anna Mazgaj

Przepis na 6 porcji

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 150 g płatków owsianych
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów laskowych
  • 4 łyżki siemienia lnianegoszczypta soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 40 g syropu klonowego


Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 160 stopni (góra-dół).
  2. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj tworząc jedną cienką warstwę.
  3. Piecz ok. 15 minut, a następnie przełóż blaszkę na drugą stronę i piecz jeszcze kolejne 10 minut.
  4. Gotową granolę pozostaw do całkowitego wystudzenia. Następnie przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika lub słoika – dzięki temu w trakcie przechowywania granola zachowa swoją chrupkość.

Koszt przygotowania 6 porcji: 11,70 zł

Anna Mazgaj

@dietetykwgarach; Uczy jak gotować zdrowo i pysznie! Pisze diety oraz e-booki z przepisami, fotografuje jedzenie. Pomaga zmieniać trwale nawyki żywieniowe. Z pacjentami pracuje już ponad 10 lat ‒ w gabinecie i on-line.