Koszyk
Na zdjęciu widoczna zupa krem
Źródło: Anna Mazgaj

Krem z pieczonych warzyw z oliwą, sezamem i kolendrą

| Autor: Anna Mazgaj

Przepis na dwie porcje

Czas przygotowania: 50 minut

Składniki:

  • 2 duże pomidory
  • 1 duża czerwona papryka
  • ok. 150 g dyni (najlepiej typu hokkaido ze skórką)
  • 2 ząbki czosnku w łupinie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • szczypta harissy
  • 2 łyżki mleczka kokosowego
  • świeża kolendra
  • 2 łyżeczki sezamu – białego lub czarnego
  • szczypta płatków chili

 

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Pomidory, paprykę oraz dynię pokrój w grubą kostkę i ułóż na blaszce. Dodaj czosnek w łupinach. Skrop oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem. Piecz ok. 40 minut, aż dynia będzie miękka.
  • Upieczone warzywa przełóż do kielicha blendera (lub garnka, jeśli używasz blendera ręcznego). Wyciśnij upieczony czosnek z łupinek. Dodaj bulion warzywny i szczyptę harissy. Wszystko zmiksuj na gładką zupę. Jeśli jest zbyt gęsta, możesz dodać więcej bulionu lub trochę gorącej wody.
  • Zmiksowaną zupę przelej do miseczek. Każdą porcję udekoruj kleksem z mleczka kokosowego, posyp sezamem, płatkami chili i świeżą kolendrą.

 

Koszt przygotowania jednej porcji: 6,30 zł

Anna Mazgaj

@dietetykwgarach; Uczy jak gotować zdrowo i pysznie! Pisze diety oraz e-booki z przepisami, fotografuje jedzenie. Pomaga zmieniać trwale nawyki żywieniowe. Z pacjentami pracuje już ponad 10 lat ‒ w gabinecie i on-line.