Przepis na dwie porcje
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
- 2 duże pomidory
- 1 duża czerwona papryka
- ok. 150 g dyni (najlepiej typu hokkaido ze skórką)
- 2 ząbki czosnku w łupinie
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 400 ml bulionu warzywnego
- szczypta harissy
- 2 łyżki mleczka kokosowego
- świeża kolendra
- 2 łyżeczki sezamu – białego lub czarnego
- szczypta płatków chili
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Pomidory, paprykę oraz dynię pokrój w grubą kostkę i ułóż na blaszce. Dodaj czosnek w łupinach. Skrop oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem. Piecz ok. 40 minut, aż dynia będzie miękka.
- Upieczone warzywa przełóż do kielicha blendera (lub garnka, jeśli używasz blendera ręcznego). Wyciśnij upieczony czosnek z łupinek. Dodaj bulion warzywny i szczyptę harissy. Wszystko zmiksuj na gładką zupę. Jeśli jest zbyt gęsta, możesz dodać więcej bulionu lub trochę gorącej wody.
- Zmiksowaną zupę przelej do miseczek. Każdą porcję udekoruj kleksem z mleczka kokosowego, posyp sezamem, płatkami chili i świeżą kolendrą.
Koszt przygotowania jednej porcji: 6,30 zł