Przepis na cztery porcje
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki
Humus:
- 400 g ciecierzycy (ugotowanej lub z zalewy)
- ok. 1/3 szklanki bardzo zimnej wody
- 3 łyżki pasty sezamowej tahini
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku
- pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu
Wytrawna granola:
- 30 g suchej kaszy gryczanej niepalonej (białej)
- 30 g pestek dyni
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego w ziarnach
- 1 łyżeczka kolendry w ziarnach
- 1 łyżeczka oliwy
Opcjonalnie – sumak, natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Przygotuj humus: wszystkie składniki, oprócz wody, umieść w naczyniu blendera i zmiksuj na wysokich obrotach. Stopniowo dolewaj zimną wodę, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Przygotuj granolę: na suchą i rozgrzaną patelnię wsyp kaszę gryczaną. Praż do momentu, kiedy kasza będzie wydzielać przyjemny orzechowy zapach. Dodaj pestki oraz przyprawy i praż jeszcze wszystko razem przez chwilę, uważając, aby nie przypalić składników. Na końcu dodaj oliwę i wymieszaj wszystko razem. Pozostaw granolę do wystudzenia.
- Przełóż humus do miski lub głębokiego talerza. Udekoruj przygotowaną granolą (zrób to tuż przed spożyciem – dzięki temu granola pozostanie chrupiąca). Opcjonalnie posyp dodatkowo humus sumakiem. Świetnie sprawdzi się także posiekana natka pietruszki. Podawaj z ulubionym pieczywem i warzywami pokrojonymi w słupki.
Koszt przygotowania jednej porcji: 3,35 zł