Koszyk

Aksamitny domowy humus z wytrawną granolą

| Autor: Anna Mazgaj

Przepis na cztery porcje
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki

Humus:

  •  400 g ciecierzycy (ugotowanej lub z zalewy)
  • ok. 1/3 szklanki bardzo zimnej wody
  • 3 łyżki pasty sezamowej tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku
  • pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu

Wytrawna granola:

  • 30 g suchej kaszy gryczanej niepalonej (białej)
  • 30 g pestek dyni
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego w ziarnach
  • 1 łyżeczka kolendry w ziarnach
  • 1 łyżeczka oliwy

Opcjonalnie – sumak, natka pietruszki


Sposób przygotowania

  1. Przygotuj humus: wszystkie składniki, oprócz wody, umieść w naczyniu blendera i zmiksuj na wysokich obrotach. Stopniowo dolewaj zimną wodę, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  2. Przygotuj granolę: na suchą i rozgrzaną patelnię wsyp kaszę gryczaną. Praż do momentu, kiedy kasza będzie wydzielać przyjemny orzechowy zapach. Dodaj pestki oraz przyprawy i praż jeszcze wszystko razem przez chwilę, uważając, aby nie przypalić składników. Na końcu dodaj oliwę i wymieszaj wszystko razem. Pozostaw granolę do wystudzenia.
  3. Przełóż humus do miski lub głębokiego talerza. Udekoruj przygotowaną granolą (zrób to tuż przed spożyciem – dzięki temu granola pozostanie chrupiąca). Opcjonalnie posyp dodatkowo humus sumakiem. Świetnie sprawdzi się także posiekana natka pietruszki. Podawaj z ulubionym pieczywem i warzywami pokrojonymi w słupki.

Koszt przygotowania jednej porcji: 3,35 zł

Anna Mazgaj

@dietetykwgarach; Uczy jak gotować zdrowo i pysznie! Pisze diety oraz e-booki z przepisami, fotografuje jedzenie. Pomaga zmieniać trwale nawyki żywieniowe. Z pacjentami pracuje już ponad 10 lat ‒ w gabinecie i on-line.