Czas przygotowania: 40 minut
Składniki
Pesto (przepis na cztery porcje)
- 20 g orzechów brazylijskich
- 20 g parmezanu
- 20 g oliwy z oliwek
- 4 garście świeżej bazylii
- mały ząbek czosnku
- sól, pieprz
Wszystkie składniki zmiksuj dokładnie na pesto.
Dorsz (przepis na jedną porcję)
- 200 g polędwicy z dorsza
- 1 porcja pesto
- 1 czubata łyżka panko
- 150 g brokułów
- 1 duża marchewka
- 1 łyżeczka oliwy
- sól, pieprz cytrynowy
Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzej do 190°C.
- Zagotuj wodę w garnku i lekko ją posól. Brokuły podziel na małe różyczki, a marchew obierz i pokrój w plastry. Warzywa gotuj ok. pięciu minut i odcedź.
- Pesto wymieszaj z panierką panko.
- Kawałek dorsza połóż na środku arkusza papieru do pieczenia. Dopraw solą i pieprzem cytrynowym. Obok ułóż podgotowane warzywa. Posyp przygotowaną zieloną pierzynką i wszystko skrop oliwą.
- Papier zawiń tak, aby otulał wszystkie składniki. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 minut. Po tym czasie odkryj papier i zapiekaj jeszcze ok. 5–8 minut, aby pierzynka nabrała chrupkości.
Koszt przygotowania jednej porcji: 24,33 zł





