Koszyk
Na zdjęciu przygotowywany posiłek A.Mazgaj
Źródło: Anna Mazgaj

Dorsz pod zieloną pierzynką

| Autor: Anna Mazgaj

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

Pesto (przepis na cztery porcje)

  • 20 g orzechów brazylijskich
  • 20 g parmezanu
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 4 garście świeżej bazylii
  • mały ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Wszystkie składniki zmiksuj dokładnie na pesto.

Dorsz (przepis na jedną porcję)

  • 200 g polędwicy z dorsza
  • 1 porcja pesto
  • 1 czubata łyżka panko
  • 150 g brokułów
  • 1 duża marchewka
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzej do 190°C.
  2. Zagotuj wodę w garnku i lekko ją posól. Brokuły podziel na małe różyczki, a marchew obierz i pokrój w plastry. Warzywa gotuj ok. pięciu minut i odcedź.
  3. Pesto wymieszaj z panierką panko.
  4. Kawałek dorsza połóż na środku arkusza papieru do pieczenia. Dopraw solą i pieprzem cytrynowym. Obok ułóż podgotowane warzywa. Posyp przygotowaną zieloną pierzynką i wszystko skrop oliwą.
  5. Papier zawiń tak, aby otulał wszystkie składniki. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 minut. Po tym czasie odkryj papier i zapiekaj jeszcze ok. 5–8 minut, aby pierzynka nabrała chrupkości.

Koszt przygotowania jednej porcji: 24,33 zł

Na zdjęciu przygotowywany posiłek A.Mazgaj
Źródło: Anna Mazgaj

Anna Mazgaj

@dietetykwgarach; Uczy jak gotować zdrowo i pysznie! Pisze diety oraz e-booki z przepisami, fotografuje jedzenie. Pomaga zmieniać trwale nawyki żywieniowe. Z pacjentami pracuje już ponad 10 lat ‒ w gabinecie i on-line.