Koszyk

Kolorowy bowl z pieczoną cieciorką

| Autor: Anna Mazgaj

Przepis na 2 porcje

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 200 g ciecierzycy (ugotowanej lub z zalewy)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • szczypta czosnku granulowanego
  • sól, pieprz
  • 200 g ciecierzycy (ugotowanej lub z zalewy)
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego w proszku
  • sól, pieprz
  • 2 garście mixu młodych listków lub dowolnych innych sałat
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • pół długiego zielonego ogórka
  • pół czerwonej cebuli
  • 2 łyżki oliwek (czarnych lub kalamata)
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Cieciorkę dobrze odsącz z zalewy/wody, najlepiej za odciśnij jej nadmiar za pomocą ręcznika papierowego. Wymieszaj cieciorkę z oliwą i przyprawami. Wsyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 10-12 minut. Pozostaw do wystudzenia, wówczas cieciorka nabierze chrupkości.
  2. Przygotuj hummus: pozostałą cieciorkę zmiksuj z tahini, sokiem z cytryny oraz przyprawami. Podczas miksowania stopniowo dolewaj zimną wodę do uzyskania pożądanej konsystencji.
  3. Papryki pokrój w kostkę, ogórka w plastry, a cebulę w piórka.
  4. W miskach na środku nałóż porcję hummusu. Dookoła ułóż wszystkie pokrojone warzywa, sałatę oraz upieczoną cieciorkę tworząc kolorowy bowl.
  5. Skrop bowle oliwą, octem winnym i dopraw solą i pieprzem. Na wierzch dodaj oliwki.

Koszt przygotowania 1 porcji: 8,24 zł

Anna Mazgaj

@dietetykwgarach; Uczy jak gotować zdrowo i pysznie! Pisze diety oraz e-booki z przepisami, fotografuje jedzenie. Pomaga zmieniać trwale nawyki żywieniowe. Z pacjentami pracuje już ponad 10 lat ‒ w gabinecie i on-line.