Koszyk

Letnia sałatka z botwinką i czereśniami

| Autor: Anna Mazgaj

Przepis na dwie porcje
Czas przygotowania:
10 minut

Składniki:
• 4 garście liści botwinki
• ok. 200 g zielonej fasolki szparagowej
• 2 garście czereśni
• 1 garść malin
• ok. 100 g sera koziego pleśniowego
• 2 łyżeczki sezamu
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżka pasty sezamowej tahini
• sok z połowy limonki
• 1 łyżeczka syropu klonowego
• sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę umyj i odetnij końce z dwóch stron. Zagotuj w garnku wodę z odrobiną soli i wrzuć fasolkę do wrzątku. Gotuj ok. 7‒8 minut. Fasolkę odcedź i przepłucz pod bardzo zimną, bieżącą wodą. Możesz też na chwilę włożyć ją do miski z zimną wodą. Dzięki temu zachowa ona jędrność i piękny, zielony kolor. Jeśli strączki są za długie – pokrój je na 2‒3 części.
  2. Liście botwinki porwij lub pokrój na grube paski. Przełóż do misek.
  3. Czereśnie umyj, przekrój na pół i wyjmij z nich pestki.
  4. Do liści botwinki dodaj czereśnie, fasolkę oraz maliny.
  5. Kozi ser pokrój w plastry i ułóż na sałatce.
  6. Oliwę wymieszaj z pastą tahini, sokiem z limonki, syropem klonowym oraz szczyptą soli na gładki sos. Użyj rózgi kuchennej lub zmiksuj składniki blenderem – dzięki temu uzyskasz jednolitą konsystencję.
  7. Sałatkę posyp sezamem i tuż przed podaniem polej sosem.

Koszt przygotowania dwóch porcji: 17,67 zł

Przeczytaj artykuł o o witaminach i składnikach mineralnych niezbędnych dla zdrowej skóry

Anna Mazgaj

@dietetykwgarach; Uczy jak gotować zdrowo i pysznie! Pisze diety oraz e-booki z przepisami, fotografuje jedzenie. Pomaga zmieniać trwale nawyki żywieniowe. Z pacjentami pracuje już ponad 10 lat ‒ w gabinecie i on-line.