Koszyk

Łosoś i inne tłuste ryby – pokarm dla pięknej cery

| Autor: Anna Mazgaj

Z tego artykułu dowiesz się:

  • o znaczeniu kwasów omega-3 w organizmie,
  • funkcji kolagenu rybiego w utrzymaniu elastyczności skóry,
  • jakie składniki mineralne zawierają tłuste ryby.

Piękna i zdrowa skóra to marzenie wielu z nas, a kluczem do jej osiągnięcia często jest właściwe odżywianie. Jednym z najcenniejszych elementów diety wspierającej zdrowie skóry są tłuste ryby, takie jak, przykładowo, łosoś, makrela czy sardynki. Dzięki bogactwu kwasów tłuszczowych omega-3, antyoksydantów oraz witamin ryby nie tylko odżywiają skórę, ale również chronią ją przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi i opóźniają procesy starzenia.

Z tego artykułu dowiemy się, dlaczego tłuste ryby stanowią doskonałe wsparcie dla cery oraz jak ich regularne spożycie może wpłynąć na zdrowy i promienny wygląd skóry.

Omega-3

Tłuste ryby są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 o silnych właściwościach przeciwzapalnych. Pomagają one redukować stany zapalne skóry i zmniejszają ryzyko wystąpienia trądziku, łuszczycy czy egzemy. Wspomagają nawilżenie skóry, zwiększają jej elastyczność i pomagają w utrzymaniu zdrowej bariery ochronnej.

Na szczególną uwagę zasługują kwasy DHA i EPA, których najcenniejszym źródłem są ryby morskie o wyższej zawartości tłuszczu (np.: łosoś, makrela, halibut, tuńczyk, sardynki czy śledź). Polepszają strukturę skóry, zwiększają jej odporność na uszkodzenia i wspomagają procesy naprawcze. Koniecznie należy wspomnieć, że kwasy omega-3 należą do składników diety, których organizm ludzki

Pozostało 81% tekstu do przeczytania

This post is only available to members.

Anna Mazgaj

@dietetykwgarach; Uczy jak gotować zdrowo i pysznie! Pisze diety oraz e-booki z przepisami, fotografuje jedzenie. Pomaga zmieniać trwale nawyki żywieniowe. Z pacjentami pracuje już ponad 10 lat ‒ w gabinecie i on-line.