Z tego artykułu dowiesz się:
- o znaczeniu kwasów omega-3 w organizmie,
- funkcji kolagenu rybiego w utrzymaniu elastyczności skóry,
- jakie składniki mineralne zawierają tłuste ryby.
Piękna i zdrowa skóra to marzenie wielu z nas, a kluczem do jej osiągnięcia często jest właściwe odżywianie. Jednym z najcenniejszych elementów diety wspierającej zdrowie skóry są tłuste ryby, takie jak, przykładowo, łosoś, makrela czy sardynki. Dzięki bogactwu kwasów tłuszczowych omega-3, antyoksydantów oraz witamin ryby nie tylko odżywiają skórę, ale również chronią ją przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi i opóźniają procesy starzenia.
Z tego artykułu dowiemy się, dlaczego tłuste ryby stanowią doskonałe wsparcie dla cery oraz jak ich regularne spożycie może wpłynąć na zdrowy i promienny wygląd skóry.
Omega-3
Tłuste ryby są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 o silnych właściwościach przeciwzapalnych. Pomagają one redukować stany zapalne skóry i zmniejszają ryzyko wystąpienia trądziku, łuszczycy czy egzemy. Wspomagają nawilżenie skóry, zwiększają jej elastyczność i pomagają w utrzymaniu zdrowej bariery ochronnej.
Na szczególną uwagę zasługują kwasy DHA i EPA, których najcenniejszym źródłem są ryby morskie o wyższej zawartości tłuszczu (np.: łosoś, makrela, halibut, tuńczyk, sardynki czy śledź). Polepszają strukturę skóry, zwiększają jej odporność na uszkodzenia i wspomagają procesy naprawcze. Koniecznie należy wspomnieć, że kwasy omega-3 należą do składników diety, których organizm ludzki
Pozostało 81% tekstu do przeczytania