Koszyk

Mikrobiota jelit a kondycja skóry

| Autor: Anna Mazgaj

Z tego artykułu dowiesz się:

  • o zależności między jelitami a skórą,
  • czym są probiotyki,
  • jaka dieta jest odpowiednia dla zdrowego mikrobiomu.

Skórę zamieszkuje ponad 1000 gatunków bakterii, 80 rodzajów grzybów, wiele wirusów oraz roztocza. To właśnie one tworzą tzw. mikrobiom skóry. Każdy centymetr kwadratowy ciała zawiera ponad milion bakterii. Są one niezwykle istotne dla jego funkcji ochronnych. Skóra znajduje się na czwartym miejscu pod względem ilości mikroorganizmów obecnych na jej powierzchni w organizmie – zaraz za jelitami, jamą ustną i pochwą. Prawidłowy mikrobiom skóry zapewnia ochronę przed alergenami, promieniowaniem UV, uszkodzeniami oksydacyjnymi, a nawet wspomaga odpowiednie gojenie się ran.

Na skład mikrobioty skóry wpływa wiele czynników – m.in. poziom nawilżenia, pielęgnacja, pH, temperatura, zawartość i produkcja sebum, zanieczyszczenia środowiska, stres, a także dieta. Osoby narażone na wysoki poziom stresu, niedobór snu, smog czy alkohol mogą borykać się z zaburzeniami mikrobiomu, bez względu na sposób pielęgnacji ciała. Warto zauważyć, że dokładnie te same czynniki wpływają na skład mikroorganizmów naszych jelit.

Zatem od razu nasuwa się pytanie – czy bakterie jelitowe mają coś wspólnego z naszą skórą? Czy zawartość mikrobioty jelitowej wpływa na jej wygląd, stan i kondycję?

Co jelita mają wspólnego ze skórą?

  Zależność pomiędzy jelitami a skórą może dziwić, zwłaszcza ze względu na znaczną odległość między tymi narządami. Mają one jednak ze sobą więcej wspólnego, niż mogłoby się wydawać. Zarówno jelita, jak i skóra są bardzo mocno unerwione i ukrwione oraz stanowią niezbędny element w budowaniu odporności człowieka. Jelita połączone są ze skórą dwukierunkowym szlakiem

Pozostało 80% tekstu do przeczytania

This post is only available to members.

Anna Mazgaj

Anna Mazgaj | @dietetykwgarach; Uczy jak gotować zdrowo i pysznie! Pisze diety oraz e-booki z przepisami, fotografuje jedzenie. Pomaga zmieniać trwale nawyki żywieniowe. Z pacjentami pracuje już ponad 10 lat ‒ w gabinecie i on-line.