Koszyk
Na zdjęciu widać bowl z jedzeniem
Źródło: Anna Mazgaj

Miska dla zdrowej skóry

| Autor: Anna Mazgaj

Miska dla zdrowej skóry

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 50 g kaszy owsianej
  • 150 g ugotowanych buraków
  • pół długiego ogórka szklarniowego ze skórką
  • garść młodych listków ze szpinakiem
  • pół awokado
  • 50 g sera feta
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego białego (lub winnego)
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie – marynowana czerwona cebula

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę przepłucz na sitku pod bieżącą, zimną wodą. Przełóż do garnka i zalej wodą w proporcji 2:1 (dwie jednostki objętości wody na jedną jednostkę objętości kaszy). Dodaj szczyptę soli i gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Następnie przykryj garnek, zdejmij z ognia i odstaw jeszcze na ok. 8‒10 minut.
  2. Buraki pokrój w kostkę, a awokado i ogórka – w plastry.
  3. Nasiona słonecznika upraż na suchej patelni.
  4. W naczyniu ułóż naprzemiennie składniki, tworząc efekt kolorowej miski – miks sałat, ugotowanej kaszy, pokrojonych warzyw oraz pokruszonego sera.
  5. Oliwę wymieszaj z octem i miodem.
  6. Sałatkę polej sosem, posyp prażonym słonecznikiem i dopraw solą oraz pieprzem.
  7. Opcjonalnie udekoruj sałatkę marynowaną czerwoną cebulą.

Koszt przygotowania jednej porcji: 9,20 zł

Anna Mazgaj

@dietetykwgarach; Uczy jak gotować zdrowo i pysznie! Pisze diety oraz e-booki z przepisami, fotografuje jedzenie. Pomaga zmieniać trwale nawyki żywieniowe. Z pacjentami pracuje już ponad 10 lat ‒ w gabinecie i on-line.