Miska dla zdrowej skóry
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 50 g kaszy owsianej
- 150 g ugotowanych buraków
- pół długiego ogórka szklarniowego ze skórką
- garść młodych listków ze szpinakiem
- pół awokado
- 50 g sera feta
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego białego (lub winnego)
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
- opcjonalnie – marynowana czerwona cebula
Sposób przygotowania:
- Kaszę przepłucz na sitku pod bieżącą, zimną wodą. Przełóż do garnka i zalej wodą w proporcji 2:1 (dwie jednostki objętości wody na jedną jednostkę objętości kaszy). Dodaj szczyptę soli i gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Następnie przykryj garnek, zdejmij z ognia i odstaw jeszcze na ok. 8‒10 minut.
- Buraki pokrój w kostkę, a awokado i ogórka – w plastry.
- Nasiona słonecznika upraż na suchej patelni.
- W naczyniu ułóż naprzemiennie składniki, tworząc efekt kolorowej miski – miks sałat, ugotowanej kaszy, pokrojonych warzyw oraz pokruszonego sera.
- Oliwę wymieszaj z octem i miodem.
- Sałatkę polej sosem, posyp prażonym słonecznikiem i dopraw solą oraz pieprzem.
- Opcjonalnie udekoruj sałatkę marynowaną czerwoną cebulą.
Koszt przygotowania jednej porcji: 9,20 zł