Przepis na dwie porcje:
Czas przygotowania: 30 minut
Koszt potrawy dla dwóch osób (dwie porcje) = ok. 32 zł
Składniki:
- 80 g komosy ryżowej
- 2 marchewki
- ok. 100 g czerwonej kapusty
- pół długiego, zielonego ogórka
- pół awokado
- ok. 200 g łososia
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki sezamu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki gęstego sosu teriyaki
- sok z połowy limonki
- pół limonki do dekoracji
- 2 duże garście świeżej kolendry
Sposób przygotowania:
- Komosę ryżową przepłucz na sitku pod bieżącą, zimną wodą. Przełóż do garnka i zalej wodą w proporcji 2:1 (2 jednostki objętości wody na 1 jednostkę objętości kaszy). Dodaj szczyptę soli i gotuj na wolnym ogniu, do momentu, aż komosa wchłonie całą wodę. Następnie przykryj garnek, zdejmij z ognia i odstaw jeszcze na ok. 8‒10 minut do wystygnięcia.
- Łososia oczyść i pokrój w grubą kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż kawałki łososia z obu stron. Pod koniec smażenia dodaj łyżeczkę sezamu – tak, aby obkleił kawałki ryby.
- Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, kapustę poszatkuj, a ogórka pokrój w plastry. Awokado pokrój w plastry lub w kostkę.
- Sos sojowy wymieszaj z kremem teriyaki, sokiem z limonki i łyżeczką sezamu.
- W misce ułóż naprzemiennie wszystkie składniki – warzywa, komosę, rybę i awokado, tworząc kolorowy bowl.
- Kolendrę posiekaj i obficie posyp nią każdą porcję. Bowle podawaj z przygotowanym do polania sosem. Udekoruj kawałkami limonki.
Przeczytaj jaki wpływ ma insulina na kondycję skóry.
Przepis i zdjęcia: Anna Mazgaj