Koszyk

Orientalny bowl z łososiem

| Autor: Anna Mazgaj

Przepis na dwie porcje:

Czas przygotowania: 30 minut

Koszt potrawy dla dwóch osób (dwie porcje) = ok. 32 zł

Składniki:

  • 80 g komosy ryżowej
  • 2 marchewki
  • ok. 100 g czerwonej kapusty
  • pół długiego, zielonego ogórka
  • pół awokado
  • ok. 200 g łososia
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki sezamu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki gęstego sosu teriyaki
  • sok z połowy limonki
  • pół limonki do dekoracji
  • 2 duże garście świeżej kolendry

Sposób przygotowania:

  1. Komosę ryżową przepłucz na sitku pod bieżącą, zimną wodą. Przełóż do garnka i zalej wodą w proporcji 2:1 (2 jednostki objętości wody na 1 jednostkę objętości kaszy). Dodaj szczyptę soli i gotuj na wolnym ogniu, do momentu, aż komosa wchłonie całą wodę. Następnie przykryj garnek, zdejmij z ognia i odstaw jeszcze na ok. 8‒10 minut do wystygnięcia.
  2. Łososia oczyść i pokrój w grubą kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż kawałki łososia z obu stron. Pod koniec smażenia dodaj łyżeczkę sezamu – tak, aby obkleił kawałki ryby.
  3. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, kapustę poszatkuj, a ogórka pokrój w plastry. Awokado pokrój w plastry lub w kostkę.
  4. Sos sojowy wymieszaj z kremem teriyaki, sokiem z limonki i łyżeczką sezamu.
  5. W misce ułóż naprzemiennie wszystkie składniki – warzywa, komosę, rybę i awokado, tworząc kolorowy bowl.
  6. Kolendrę posiekaj i obficie posyp nią każdą porcję. Bowle podawaj z przygotowanym do polania sosem. Udekoruj kawałkami limonki.

Przeczytaj jaki wpływ ma insulina na kondycję skóry.

Przepis i zdjęcia: Anna Mazgaj

Anna Mazgaj

@dietetykwgarach; Uczy jak gotować zdrowo i pysznie! Pisze diety oraz e-booki z przepisami, fotografuje jedzenie. Pomaga zmieniać trwale nawyki żywieniowe. Z pacjentami pracuje już ponad 10 lat ‒ w gabinecie i on-line.