Przepis na cztery porcje
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki
- 250 g łososia surowego*
- pół łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 100 g serka naturalnego do smarowania
- 25 g majonezu wegańskiego lub light
- 2 łyżki kopru
- 2 łyżki kaparów
- ewentualnie – szczypta soli
- opcjonalnie – czerwony pieprz ziarnisty
*do przepisu możesz wykorzystać także łososia wędzonego na gorąco. Wówczas pomiń punkt 1. w sposobie przygotowania i nie dosalaj pasty.
Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (góra–dół). Kawałek łososia włóż do naczynia żaroodpornego i przypraw pieprzem cytrynowym. Piecz ok. 12 minut i pozostaw do wystygnięcia.
- Ostudzonego łososia przełóż do miseczki i rozgnieć widelcem.
- Koper i kapary posiekaj. Dodaj je wraz z serkiem i majonezem do łososia i wszystko wymieszaj.
- W razie potrzeby dopraw solą.
- Pastę udekoruj rozgniecionym czerwonym pieprzem. Podawaj z ulubionym pieczywem.
Koszt przygotowania jednej porcji: 5,31 zł.