Koszyk

Pasta z łososia z koprem i kaparami

| Autor: Anna Mazgaj

Przepis na cztery porcje

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki

  • 250 g łososia surowego*
  • pół łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 100 g serka naturalnego do smarowania
  • 25 g majonezu wegańskiego lub light
  • 2 łyżki kopru
  • 2 łyżki kaparów
  • ewentualnie – szczypta soli
  • opcjonalnie – czerwony pieprz ziarnisty

*do przepisu możesz wykorzystać także łososia wędzonego na gorąco. Wówczas pomiń punkt 1. w sposobie przygotowania i nie dosalaj pasty.

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (góra–dół). Kawałek łososia włóż do naczynia żaroodpornego i przypraw pieprzem cytrynowym. Piecz ok. 12 minut i pozostaw do wystygnięcia.
  2. Ostudzonego łososia przełóż do miseczki i rozgnieć widelcem.
  3. Koper i kapary posiekaj. Dodaj je wraz z serkiem i majonezem do łososia i wszystko wymieszaj.
  4. W razie potrzeby dopraw solą.
  5. Pastę udekoruj rozgniecionym czerwonym pieprzem. Podawaj z ulubionym pieczywem.

Koszt przygotowania jednej porcji: 5,31 zł.

Anna Mazgaj

@dietetykwgarach; Uczy jak gotować zdrowo i pysznie! Pisze diety oraz e-booki z przepisami, fotografuje jedzenie. Pomaga zmieniać trwale nawyki żywieniowe. Z pacjentami pracuje już ponad 10 lat ‒ w gabinecie i on-line.