Przepis na dwie porcje
Czas przygotowania: 40 minut + noc
Składniki:
Labneh:
- 400 g jogurtu greckiego
- ¼ łyżeczki soli
Marchewki:
- pęczek młodych marchewek
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka syropu klonowego
- ½ łyżeczki kolendry w ziarnach
- ½ łyżeczki płatków chili
Salsa pietruszkowa:
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Dzień wcześniej przygotuj labneh: na sitku rozłóż ściereczkę lub gazę, a na wierzch wylej jogurt grecki wymieszany z solą. Ściereczkę/gazę ściśnij delikatnie w kulkę i zawiąż, np. za pomocą gumki recepturki. Sitko ustaw na misce i włóż do lodówki na całą noc (a najlepiej na całą dobę). Po tym czasie w misce zacznie zbierać się serwatka, a z jogurtu powstanie labneh.
- Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Kolendrę i chili rozetrzyj delikatnie w moździerzu.
Marchewki umyj, osusz, przekrój wzdłuż na pół i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polej oliwą, syropem klonowym i wymieszaj. Dopraw przyprawami.
Piecz ok. 30 minut. - Natkę pietruszki posiekaj i wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny i przypraw do smaku.
- Na talerzu rozsmaruj labneh*, wyłóż porcję pieczonych marchewek i polej salsą pietruszkową.
* Jeżeli nie jesz nabiału albo chcesz skrócić czas przygotowania tego dania, świetnym zamiennikiem serka labneh będzie domowy hummus.
Koszt przygotowania dwóch porcji: 13,81 zł