Koszyk

Pieczone młode marchewki z salsą pietruszkową

| Autor: Anna Mazgaj

Przepis na dwie porcje

Czas przygotowania: 40 minut + noc

Składniki:

Labneh:

  • 400 g jogurtu greckiego
  • ¼ łyżeczki soli

Marchewki:

  • pęczek młodych marchewek
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • ½ łyżeczki kolendry w ziarnach
  • ½ łyżeczki płatków chili

Salsa pietruszkowa:

  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Dzień wcześniej przygotuj labneh: na sitku rozłóż ściereczkę lub gazę, a na wierzch wylej jogurt grecki wymieszany z solą. Ściereczkę/gazę ściśnij delikatnie w kulkę i zawiąż, np. za pomocą gumki recepturki. Sitko ustaw na misce i włóż do lodówki na całą noc (a najlepiej na całą dobę). Po tym czasie w misce zacznie zbierać się serwatka, a z jogurtu powstanie labneh.
  2. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Kolendrę i chili rozetrzyj delikatnie w moździerzu.
    Marchewki umyj, osusz, przekrój wzdłuż na pół i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polej oliwą, syropem klonowym i wymieszaj. Dopraw przyprawami.
    Piecz ok. 30 minut.
  3. Natkę pietruszki posiekaj i wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny i przypraw do smaku.
  4. Na talerzu rozsmaruj labneh*, wyłóż porcję pieczonych marchewek i polej salsą pietruszkową.

* Jeżeli nie jesz nabiału albo chcesz skrócić czas przygotowania tego dania, świetnym zamiennikiem serka labneh będzie domowy hummus.

Koszt przygotowania dwóch porcji: 13,81 zł

Anna Mazgaj

@dietetykwgarach; Uczy jak gotować zdrowo i pysznie! Pisze diety oraz e-booki z przepisami, fotografuje jedzenie. Pomaga zmieniać trwale nawyki żywieniowe. Z pacjentami pracuje już ponad 10 lat ‒ w gabinecie i on-line.