Koszyk

Przeciwzapalny napar dla skóry

| Autor: Anna Mazgaj

Przepis na jedną porcję

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • 3‒4 plastry pomarańczy
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu*
  • 1 łyżka owoców rokitnika – opcjonalnie (można także zastąpić np. aronią lub porzeczką)
  • szklanka wrzątku

*Osoby borykające się z problemami  z gospodarką węglowodanową (np. insulinooporność, hipoglikemię lub cukrzycę), warto by zastąpiły miód erytrytolem.

Sposób przygotowania:

  1. W szklance umieść plastry pomarańczy, gałązkę rozmarynu, owoce rokitnika oraz przyprawy.
  2. Zalej wrzątkiem i pozostaw na ok. 10 minut pod przykryciem.
  3. Po tym czasie dodaj miód i wymieszaj.
  4. Jeśli zamiast miodu używasz słodzika, możesz go dodać od razu do naparu.

Koszt przygotowania 1 porcji: 0,45 zł.

Anna Mazgaj

@dietetykwgarach; Uczy jak gotować zdrowo i pysznie! Pisze diety oraz e-booki z przepisami, fotografuje jedzenie. Pomaga zmieniać trwale nawyki żywieniowe. Z pacjentami pracuje już ponad 10 lat ‒ w gabinecie i on-line.