Koszyk

Pysznie bez cukru

| Autor: Magdalena Olech

Z tego materiału dowiesz się:

• Jak zrobić bezcukrowy, bogaty w witaminy orzeźwiający napój?

• Dlaczego warto stosować ksylitol zamiast białego cukru?

• Jakie wartości odżywcze znajdziemy w pomidorach?

Koktajle | Ksylitol to fiński  cukier pozyskiwany z brzozy. Dostępny w postaci kryształków, wygląda i smakuje jak cukier biały. Jest składnikiem gum do żucia, słodyczy, past do zębów. Ma wiele zalet: przeciwdziała próchnicy, wzmacnia szkliwo, nie podnosi poziomu cukru we krwi, poprawia przyswajanie wapnia. Oto dwa przepisy na pyszne i zdrowe koktajle z dodatkiem ksylitolu.

Soft Mojito

Orzeźwiający miks

Na jedną porcję:
·           1/2 limonki
·           5–10 listków mięty
·           2 łyżeczki ksylitolu
·           150 ml wody gazowanej
·           lód

Umytą limonkę pokroić wraz ze skórką w grubszą kostkę, wrzucić do szklanki, dodać ksylitol i listki mięty. Rozgnieść, tak aby limonka puściła sok. Wrzucić lód, całość zalać gazowaną wodą. Podawać udekorowane plasterkami limonki i listkami mięty.

Koktajl pomidorowo-malinowy

Czerwona bomba witaminowa

Na dwie porcje:
·           2 pomidory (lub pół szklanki soku pomidorowego)
·           garść rozmrożonych malin
·           2 łyżeczki ksylitolu
·           szczypta dowolnego pieprzu lub sproszkowanej ostrej papryczki

Składniki blendujemy na gładką masę. Podajemy schłodzone w niskich szklankach udekorowanych plastrami pomidorów. Malinowo-pomidorowy miks to prawdziwa bomba witaminowa. Pomidory jest źródłem karotenu, witaminy C, K i E oraz witamin z grupy B, a także kwasu foliowego. Są także bogate w minerały: sód, potas, fosfor, wapń i żelazo. Malina to owoc bogaty w błonnik, pektyny, szereg witamin oraz kwasy organiczne.

Smacznego!

Magdalena Olech

Dietetyk, absolwentka Uniwersytetu Gdańskiego, Wyższej Szkoły Humanistycznej i Wyższej Szkoły Zarządzania wydziału Fizjoterapii i Nauk o Zdrowiu o specjalności dietetyka. Prowadzi poradnię dietetyczną La Sante.