Koszyk

Składniki pod lupą cz. 11 – Antyoksydanty

| Autor: Katarzyna Uzdrowska, Magdalena Górska-Ponikowska

Z tego artykułu dowiesz się:

  • czym są antyoksydanty i jak działają na organizm oraz skórę,
  • jakie składniki antyoksydacyjne warto wprowadzić do diety i pielęgnacji,
  • dlaczego naturalne źródła antyoksydantów są lepsze niż suplementy.

Coraz częściej w publikacjach lekarzy, dietetyków, a także kosmetologów pojawia się termin „antyoksydanty”. Co on oznacza? W skrócie są to związki chemiczne, które neutralizują wolne rodniki, co przekłada się na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Polifenole mają działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Znajdują się głównie w owocach, warzywach, herbacie czy winie. Źródło: Istock_istockphoto-inaquim

Antyoksydanty mogą być zarówno endogenne (biogenne, czyli produkowane przez organizm), jak i egzogenne (pochodzące ze źródeł zewnętrznych, np. pożywienia). Wśród najważniejszych dla zdrowia antyoksydantów wyróżnia się m.in.:

  • witaminy antyoksydacyjne, takie jak witamina C (kwas askorbinowy) – rozpuszczalna w wodzie substancja, która neutralizuje ROS i wspomaga regenerację

Pozostało 89% tekstu do przeczytania

This post is only available to members.

Katarzyna Uzdrowska

Doktorantka w Katedrze i Zakładzie Chemii medycznej Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, mgr inż. technologii chemicznej w dyscyplinie inżynieria chemiczna.

Profesor akademicka, kierowniczka Katedry Chemii Medycznej i studiów podyplomowych Trychologia Kliniczna GUMed. Promotorka rozpraw doktorskich lekarzy, farmaceutów i kosmetologów. Współwłaścicielka marki kosmetycznej MGP Cosmetics i twórczyni autorskich kosmetyków molekularnych Skin Science.