Koszyk
Na zdjęciu Stir-fry z wołowiną
Źródło: Anna Mazgaj

Stir-fry z wołowiną

| Autor: Anna Mazgaj

Przepis na 2 porcje

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 200 g rostbefu wołowego
  • 1 łyżeczka oleju sojowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 marchew
  • 1 żółta papryka
  • ok. 150 g brokułów (świetnie sprawdzą się mini brokuły bimi)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • szczypta płatków chilli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżeczki sezamu
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

  1. Wołowinę pokrój w cienkie paseczki.
  2. Cebulę pokrój w piórka, marchew i paprykę w paseczki, a brokuły podziel na mniejsze części.
  3. Na woku lub dużej patelni rozgrzej bardzo dobrze olej sojowy. Najpierw wrzuć mięso smaż je ok. 1 minuty aż się zarumieni na zewnątrz, ale w środku pozostanie surowe.
  4. Do mięsa dodaj wszystkie pokrojone warzywa i smaż kolejne 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając, aż warzywa lekko zmiękną (ale nadal pozostaną jędrne i chrupkie), a wołowina nabierze odpowiedniego stopnia wysmażenia.
  5. Na końcu dodaj olej sezamowy, syrop klonowy, sok z limonki, płatki chilli oraz sos sojowy. Wszystko razem wymieszaj.
  6. Danie przełóż na talerze i posyp sezamem i posiekanym szczypiorkiem.
  7. Stir-fry możesz spożywać jako samodzielne danie lub połączyć go z np. ryżem lub makaronem ryżowym.

Koszt przygotowania 2 porcji: 23,00 zł

Anna Mazgaj

@dietetykwgarach; Uczy jak gotować zdrowo i pysznie! Pisze diety oraz e-booki z przepisami, fotografuje jedzenie. Pomaga zmieniać trwale nawyki żywieniowe. Z pacjentami pracuje już ponad 10 lat ‒ w gabinecie i on-line.