Przepis na 2 porcje
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 200 g rostbefu wołowego
- 1 łyżeczka oleju sojowego
- 1 czerwona cebula
- 1 marchew
- 1 żółta papryka
- ok. 150 g brokułów (świetnie sprawdzą się mini brokuły bimi)
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- szczypta płatków chilli
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 łyżeczki sezamu
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
- Wołowinę pokrój w cienkie paseczki.
- Cebulę pokrój w piórka, marchew i paprykę w paseczki, a brokuły podziel na mniejsze części.
- Na woku lub dużej patelni rozgrzej bardzo dobrze olej sojowy. Najpierw wrzuć mięso smaż je ok. 1 minuty aż się zarumieni na zewnątrz, ale w środku pozostanie surowe.
- Do mięsa dodaj wszystkie pokrojone warzywa i smaż kolejne 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając, aż warzywa lekko zmiękną (ale nadal pozostaną jędrne i chrupkie), a wołowina nabierze odpowiedniego stopnia wysmażenia.
- Na końcu dodaj olej sezamowy, syrop klonowy, sok z limonki, płatki chilli oraz sos sojowy. Wszystko razem wymieszaj.
- Danie przełóż na talerze i posyp sezamem i posiekanym szczypiorkiem.
- Stir-fry możesz spożywać jako samodzielne danie lub połączyć go z np. ryżem lub makaronem ryżowym.
Koszt przygotowania 2 porcji: 23,00 zł






