Przepis na 1 porcję
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 4 łyżki (40 g) płatków owsianych górskich
- 1 łyżeczka nasion chia
- ¾ szklanki (200 g) mleka lub napoju roślinnego
- ¼ łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki ksylitolu lub erytrytolu
- 1 gruszka
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka orzechów pekan lub włoskich
Sposób przygotowania:
- W garnuszku umieść płatki owsiane i nasiona chia. Zalej je odrobiną wrzątku (na równi z poziomem składników) i odstaw pod przykryciem na ok. 10 minut.
- W tym czasie pokrój gruszkę w ćwiartki i podsmaż na patelni na złoto. Pod koniec dodaj cynamon.
- Do napęczniałych płatków dodaj mleko, kurkumę oraz słodzidło i gotuj ciągle mieszając aż do momentu, kiedy owsianka stanie się gęsta i kleista (jak budyń).
- Owsiankę przełóż do miseczki. Dodaj cynamonową gruszkę oraz posiekane orzechy.
Koszt przygotowania 1 porcji: 5,56 zł.