Koszyk

Złota owsianka z cynamonową gruszką

| Autor: Anna Mazgaj

Przepis na 1 porcję

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 4 łyżki (40 g) płatków owsianych górskich
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • ¾ szklanki (200 g) mleka lub napoju roślinnego
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki ksylitolu lub erytrytolu
  • 1 gruszka
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka orzechów pekan lub włoskich

Sposób przygotowania:

  1. W garnuszku umieść płatki owsiane i nasiona chia. Zalej je odrobiną wrzątku (na równi z poziomem składników) i odstaw pod przykryciem na ok. 10 minut.
  2. W tym czasie pokrój gruszkę w ćwiartki i podsmaż na patelni na złoto. Pod koniec dodaj cynamon.
  3. Do napęczniałych płatków dodaj mleko, kurkumę oraz słodzidło i gotuj ciągle mieszając aż do momentu, kiedy owsianka stanie się gęsta i kleista (jak budyń).
  4. Owsiankę przełóż do miseczki. Dodaj cynamonową gruszkę oraz posiekane orzechy.

Koszt przygotowania 1 porcji: 5,56 zł.

Anna Mazgaj

@dietetykwgarach; Uczy jak gotować zdrowo i pysznie! Pisze diety oraz e-booki z przepisami, fotografuje jedzenie. Pomaga zmieniać trwale nawyki żywieniowe. Z pacjentami pracuje już ponad 10 lat ‒ w gabinecie i on-line.