Koszyk

Chrupnij marchewkę dla zdrowej skóry

| Autor: Anna Mazgaj

Z tego artykułu dowiesz się:

  • czym są karotenoidy,
  • o wpływie beta-karotenu na zdrowie skóry,
  • które produkty spożywcze zawierają beta-karoten.

Marchew uprawiana jest w różnych zakątkach świata i znajduje zastosowanie w kuchni wielu gospodyń. Spożywana na surowo czy gotowana, wykorzystywana bywa też jako dodatek do wielu pełnowartościowych posiłków. Ze względu na walory smakowe i cenne składniki odżywcze powinna znaleźć się w codziennej diecie.

Początki upraw marchwi sięgają X wieku  , a jej roczna produkcja w dzisiejszych czasach sięga 43 milionów ton. Jest popularna na całym świecie i spożywana na różne sposoby – w formie gotowanej, pieczonej, surowej, marynowanej, kiszonej czy w postaci soków. Dawniej jej najpopularniejszą odmianą była marchew purpurowa, dopiero później zaczęto hodować warzywa o innej barwie – białej, żółtej, pomarańczowej czy fioletowej. Wszystkie rodzaje łączy wysoka zawartość niezwykle cennych związków, czyli karotenoidów. W marchwi żółtej znajdziemy luteinę, czerwonej – likopen,

Pozostało 85% tekstu do przeczytania

This post is only available to members.

Anna Mazgaj

@dietetykwgarach; Uczy jak gotować zdrowo i pysznie! Pisze diety oraz e-booki z przepisami, fotografuje jedzenie. Pomaga zmieniać trwale nawyki żywieniowe. Z pacjentami pracuje już ponad 10 lat ‒ w gabinecie i on-line.