Przepis na dwie porcje
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 50 g kaszy gryczanej białej (niepalonej)
- 1 łyżeczka (5 g) kakao gorzkiego
- 2 łyżeczki (10 g) syropu klonowego
- 2 banany
- 150 g mrożonych malin
- 150 g serka typu skandynawskiego naturalnego (skyr lub kvarg, w wersji bez nabiału krowiego można użyć skyr sojowy)
- 2 łyżki erytrolu
- ok. 200 g borówek amerykańskich
Sposób przygotowania:
- Banany pokrój w cienkie plasterki, włóż do woreczka strunowego lub pojemnika, rozłóż na płasko i włóż do zamrażarki na min. 2‒3 godziny lub dłużej, nawet całą noc.
- Kaszę wsyp na suchą patelnię i upraż do momentu, aż poczujesz przyjemny orzechowy zapach. Wówczas dodaj kakao, wymieszaj, zdejmij z ognia i dodaj syrop klonowy. Wymieszaj dokładnie i pozostaw do ostygnięcia – wtedy granola nabierze chrupkości.
- Zamrożone banany zmiksuj z malinami, serkiem typu skandynawskiego oraz erytrolem na gładki krem. Uwaga! Jeśli masz blender ręczny, a Twoje banany były długo w zamrażarce, odczekaj ok. 10 minut po ich wyjęciu i dopiero wtedy zmiksuj składniki. Jeśli używasz blendera/miksera o wysokiej mocy, możesz miksować od razu.
- Gotowy malinowy nice cream przełóż do miseczek.
- Każdą porcję posyp świeżymi borówkami oraz czekoladową granolą.
Koszt przygotowania dwóch porcji: 16,07 zł