Koszyk

Malinowy nice cream z czekoladową chrupiącą granolą

| Autor: Anna Mazgaj

Przepis na dwie porcje

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 50 g kaszy gryczanej białej (niepalonej)
  • 1 łyżeczka (5 g) kakao gorzkiego
  • 2 łyżeczki (10 g) syropu klonowego
  • 2 banany
  • 150 g mrożonych malin
  • 150 g serka typu skandynawskiego naturalnego (skyr lub kvarg, w wersji bez nabiału krowiego można użyć skyr sojowy)
  • 2 łyżki erytrolu
  • ok. 200 g borówek amerykańskich

Sposób przygotowania:

  1. Banany pokrój w cienkie plasterki, włóż do woreczka strunowego lub pojemnika, rozłóż na płasko i włóż do zamrażarki na min. 2‒3 godziny lub dłużej, nawet całą noc.
  2. Kaszę wsyp na suchą patelnię i upraż do momentu, aż poczujesz przyjemny orzechowy zapach. Wówczas dodaj kakao, wymieszaj, zdejmij z ognia i dodaj syrop klonowy. Wymieszaj dokładnie i pozostaw do ostygnięcia – wtedy granola nabierze chrupkości.
  3. Zamrożone banany zmiksuj z malinami, serkiem typu skandynawskiego oraz erytrolem na gładki krem. Uwaga! Jeśli masz blender ręczny, a Twoje banany były długo w zamrażarce, odczekaj ok. 10 minut po ich wyjęciu i dopiero wtedy zmiksuj składniki. Jeśli używasz blendera/miksera o wysokiej mocy, możesz miksować od razu.
  4. Gotowy malinowy nice cream przełóż do miseczek.
  5. Każdą porcję posyp świeżymi borówkami oraz czekoladową granolą.

Koszt przygotowania dwóch porcji: 16,07 zł

Przeczytaj o antyoksydantach – źródle młodej skóry 

Anna Mazgaj

Anna Mazgaj | @dietetykwgarach; Uczy jak gotować zdrowo i pysznie! Pisze diety oraz e-booki z przepisami, fotografuje jedzenie. Pomaga zmieniać trwale nawyki żywieniowe. Z pacjentami pracuje już ponad 10 lat ‒ w gabinecie i on-line.