Koszyk

Nocna owsianka na kefirze z pieczonymi śliwkami i czekoladą

| Autor: Anna Mazgaj

Czas przygotowania:

30 minut + noc

Składniki na pieczone śliwki (cztery porcje):

  • ok. 400 g śliwek pozbawionych pestek i podzielonych na pół
  • 4 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na nocną owsiankę (jedna porcja):

  • 50 g płatków owsianych
  • 1 łyżka nasion chia
  • 100 g kefiru
  • 75 g mleka lub napoju roślinnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • dodatkowo: kostka gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj pieczone śliwki: piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni. Owoce ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp cynamonem i polej miodem. Piecz ok. 20–30 minut.
  2. Wszystkie składniki owsianki, oprócz czekolady, wymieszaj dokładnie i wstaw na całą noc do lodówki. Rano dodaj porcję pieczonych śliwek i posiekaną kostkę gorzkiej czekolady.

Przeczytaj artykuł o mikrobiocie jelit i kondycji skóry.

Anna Mazgaj

@dietetykwgarach; Uczy jak gotować zdrowo i pysznie! Pisze diety oraz e-booki z przepisami, fotografuje jedzenie. Pomaga zmieniać trwale nawyki żywieniowe. Z pacjentami pracuje już ponad 10 lat ‒ w gabinecie i on-line.