Czas przygotowania:
30 minut + noc
Składniki na pieczone śliwki (cztery porcje):
- ok. 400 g śliwek pozbawionych pestek i podzielonych na pół
- 4 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na nocną owsiankę (jedna porcja):
- 50 g płatków owsianych
- 1 łyżka nasion chia
- 100 g kefiru
- 75 g mleka lub napoju roślinnego
- 1 łyżeczka miodu
- dodatkowo: kostka gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
- Przygotuj pieczone śliwki: piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni. Owoce ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp cynamonem i polej miodem. Piecz ok. 20–30 minut.
- Wszystkie składniki owsianki, oprócz czekolady, wymieszaj dokładnie i wstaw na całą noc do lodówki. Rano dodaj porcję pieczonych śliwek i posiekaną kostkę gorzkiej czekolady.