Przepis na dwie porcje
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 4 ziemniaki (ok. 400 g)
- 1 małe czerwone jabłko
- pół czerwonej cebuli
- 4 ogórki kiszone
- 200 g filetów śledziowych dobrej jakości
- 1 łyżka oleju lnianego
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotuj w lekko osolonym wrzątku i pozostaw do ostudzenia.
- W tym czasie pokrój cebulę w drobną kostkę, ogórki – w talarki, a jabłko ze skórką – w grubszą kostkę.
- Śledzia pokrój w paseczki.
- Zimne ziemniaki pokrój w grubszą kostkę i dodaj do wszystkich pozostałych składników.
- Olej lniany połącz z jogurtem i musztardą francuską ‒ wymieszaj, tworząc gładki sos.
- Sos dodaj do sałatki i wszystko razem wymieszaj. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.
Koszt przygotowania dwóch porcji: 10,35 zł.
Przeczytaj artykuł o kwasach tłuszczowych i ich wpływie na kondycję skóry.