Koszyk

Zimowa sałatka ze śledziem

| Autor: Anna Mazgaj

Przepis na dwie porcje

Czas przygotowania: 30 minut

 Składniki:

  • 4 ziemniaki (ok. 400 g)
  • 1 małe czerwone jabłko
  • pół czerwonej cebuli
  • 4 ogórki kiszone
  • 200 g filetów śledziowych dobrej jakości
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • świeżo mielony pieprz

 

Sposób przygotowania:

 Ziemniaki ugotuj w lekko osolonym wrzątku i pozostaw do ostudzenia.

  1. W tym czasie pokrój cebulę w drobną kostkę, ogórki – w talarki, a jabłko ze skórką – w grubszą kostkę.
  2. Śledzia pokrój w paseczki.
  3. Zimne ziemniaki pokrój w grubszą kostkę i dodaj do wszystkich pozostałych składników.
  4. Olej lniany połącz z jogurtem i musztardą francuską ‒ wymieszaj, tworząc gładki sos.
  5. Sos dodaj do sałatki i wszystko razem wymieszaj. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.

Koszt przygotowania dwóch porcji: 10,35 zł.

Przeczytaj artykuł o kwasach tłuszczowych i ich wpływie na kondycję skóry.

Anna Mazgaj

@dietetykwgarach; Uczy jak gotować zdrowo i pysznie! Pisze diety oraz e-booki z przepisami, fotografuje jedzenie. Pomaga zmieniać trwale nawyki żywieniowe. Z pacjentami pracuje już ponad 10 lat ‒ w gabinecie i on-line.