Koszyk

Kwasy tłuszczowe i ich wpływ na kondycję skóry

| Autor: Anna Mazgaj

Z tego artykułu dowiesz się:

  • o właściwościach kwasów Omega 3,
  • o NKT,
  • o kwasach tłuszczowych typu trans.

Dieta zachodnia to model żywieniowy, który charakteryzuje się wysoką zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych, kwasów tłuszczowych typu trans, a także nieprawidłowym stosunkiem kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3. Stosując taki jadłospis, na pewno nie możemy mówić o korzystnym działaniu dla naszej skóry. Spożywając duże ilości żywności wysokoprzetworzonej sprawiamy, że dieta ma charakter prozapalny, który negatywnie wpływa na zdrowie skóry, w tym zmiany trądzikowe. Co zatem powinniśmy robić, aby tłuszcze w naszej diecie były zdrowe, bezpieczne i stanowiły wsparcie dla skóry?

Biorąc pod uwagę wszystkie aspekty związane z podażą tłuszczów w modelu diety zachodniej, warto dążyć do jadłospisu, który byłby jej przeciwieństwem. W kontekście tłuszczów najlepszym wzorem spożywczym wydaje się menu śródziemnomorskie. Nie bez przyczyny zostało ono okrzyknięte jedną z najzdrowszych diet świata.

W modelu śródziemnomorskim znajdziemy produkty roślinne, strączki, ryby i owoce morza oraz oliwę. Dzięki takim produktom jest on bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), a ubogi w nasycone kwasy tłuszczowe (NKT), które spożywane w nadmiernej ilości przynoszą negatywne skutki dla organizmu.

Właściwości kwasów omega-3

Po pierwsze, redukują one stężenie czynnika IGF-1, który nasila reakcję zapalną, a także bierze udział w produkcji łoju i okluzji mieszków włosowych. Kwasy tłuszczowe omega-3 ograniczają także syntezę związków chemicznych, wytwarzanych w stanie zapalnym. Ich konsumpcja może przyczyniać się przykładowo do zmniejszenia stanów zapalnych zmian trądzikowych skóry. W wielu badaniach

Pozostało 74% tekstu do przeczytania

This post is only available to members.

Anna Mazgaj

Anna Mazgaj | @dietetykwgarach; Uczy jak gotować zdrowo i pysznie! Pisze diety oraz e-booki z przepisami, fotografuje jedzenie. Pomaga zmieniać trwale nawyki żywieniowe. Z pacjentami pracuje już ponad 10 lat ‒ w gabinecie i on-line.