Koszyk

Mleko a trądzik – czy warto wykluczyć nabiał z diety, aby cieszyć się piękniejszą skórą?

| Autor: Anna Mazgaj

Z tego artykułu dowiesz się:

  • które składniki, zawarte w mleku, pogarszają stan Twojej skóry,
  • o produktach niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu
  • po jakie alternatywy sięgać, jeśli zamierzasz wyeliminować nabiał z diety.

Mleko to jeden ze składników diety, które mogą budzić wątpliwości w kontekście jego wpływu na kondycję skóry. Na ten temat łatwo znaleźć publikacje, które jednoznacznie wskazują na zależność pomiędzy spożyciem mleka a rozwojem trądziku. Jednak jest też wiele prac naukowych, które zwracają uwagę na to, że nie możemy rozpatrywać mleka jako jednego, jednorodnego produktu, powinniśmy natomiast badać wpływ poszczególnych jego składników, a także sposobu ich przetwarzania i przechowywania, jako czynniki ryzyka chorób skóry.

Zacznijmy od białka…

Wśród dominujących w mleku protein znajdziemy kazeinę. Stanowi ona ok. 80 proc. białek w jego składzie – pozostałe 20 proc. to tzw. białka serwatkowe. Zarówno kazeina, jak i białka serwatkowe przyczyniają się do zwiększonego wydzielania insuliny po posiłku. Powodują także podwyższenie ilości IGF-1 w osoczu. Podobnie wyższe stężenia insuliny, jak i IGF-1, mogą przyczyniać się do rozwoju trądziku oraz zaostrzenia stanu już występujących zmian na skórze. Oba te czynniki odgrywają jedną z najważniejszych ról w mechanizmie występowania wspomnianych dermatoz, ponieważ skutkują zwiększonym wydzielaniem łoju.

Białka serwatkowe zawierają leucynę, która może zaostrzać trądzik poprzez wpływ na proliferację naskórka, nasilenie wydzielania

Pozostało 76% tekstu do przeczytania

This post is only available to members.

Anna Mazgaj

@dietetykwgarach; Uczy jak gotować zdrowo i pysznie! Pisze diety oraz e-booki z przepisami, fotografuje jedzenie. Pomaga zmieniać trwale nawyki żywieniowe. Z pacjentami pracuje już ponad 10 lat ‒ w gabinecie i on-line.