Koszyk
Na zdjęciu widoczne sa ampułki a w środku zioła
Źródło: Photogenica-AVRORRA

Składniki pod lupą cz. 6 – Probiotyki i lizaty bakteryjne

| Autor: Prof. Dr Hab. N. Med. Magdalena Górska-Ponikowska

Rok 2022 został okrzyknięty rokiem fermentacji oraz fermentowanego piękna. Era wykorzystania tego procesu w kosmetologii i medycynie estetycznej trwa jednak nadal i nie była tylko trendem. Fermentacja jest powszechnie znanym zjawiskiem. Dzieje jego wykorzystania przebiegają równolegle z historią rasy ludzkiej. Na długo przed świadomością istnienia mikroorganizmów produkty fermentowane, tj. chleb, piwo czy kefir, były używane

This post is only available to members.

Prof. dr hab. n. med. Magdalena Górska-Ponikowska

Profesor Akademicka, kierowniczka Katedry Chemii Medycznej i studiów podyplomowych Trychologia Kliniczna GUMed. Promotorka rozpraw doktorskich lekarzy, farmaceutów i kosmetologów. Współwłaścicielka marki kosmetycznej MGP Cosmetics i twórczyni autorskich kosmetyków molekularnych Skin Science.