Z tego artykułu dowiesz się:
• Jak przyspieszyć spalanie tkanki tłuszczowej odpowiednią dietą?
• Jakie produkty spożywcze można śmiało zaliczyć do grupy „fat-burner”?
• Dlaczego chili jest sprzymierzeńcem w walce z nadmierną tkanką tłuszczową?
• Czym są i jak działają salicylany?
Jak usprawnić spalanie tkanki tłuszczowej? Najlepiej wzbogacić dietę o naturalne produkty typu fat burner, takie jak imbir, chili, grapefruit czy porzeczki. Oto dwa proste przepisy na letnie przekąski. Pomarańczowy pudding z kakao i chili (na trzy mniejsze porcje)
→ 200 ml napoju roślinnego, np. ryżowy, sojowy, kokosowy, owsiany, lub mleka krowiego
→ 1/4 szklanki nasion chia
→ szczypta sproszkowanego chili
→ 3 łyżki kakao bez cukru lub kruszone ziarno kakaowca
→ łyżeczka ksylitolu
→ sok z połowy pomarańczy
Nasiona chia połączyć z ciepłym mlekiem, wymieszać i odstawić na 10 minut. Kiedy całość zgęstnieje, wymieszać z resztą składników. Podawać schłodzone w niewielkich szklankach udekorowanych plastrami pomarańczy i świeżą miętą. Za ostry smak chili odpowiada kapsaicyna, która hamuje transkrypcję genów białek stymulujących proces akumulacji białej tkanki tłuszczowej – adipogenezę, przyczyniając się tym samym do spadku masy ciała.
Uwaga! Duże dawki kapsaicyny mają działanie toksyczne. Dawkę śmiertelną szacuje się na około 60–500 mg/kg masy ciała.
Letnia sałatka z czerwonymi porzeczkami (na jedną mniejszą porcję)
→ garść rukoli
→ garść świeżych liści bazylii
→ 5 przekrojonych na pół kolorowych pomidorków koktajlowych
→ 2 plastry ugrillowanego sera Halloumi
→ garść czerwonych porzeczek
→ łyżeczka oliwy z pierwszego tłoczenia Rukolę i bazylię wymieszać z pomidorami, oliwą, solą i pieprzem.
Na górę ułożyć plasterki sera Halloumi i porzeczki. Podawać po schłodzeniu w kolorowych salaterkach. Czerwone porzeczki zawierają salicylany, które korzystnie wpływają na metabolizm.
Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie www.beauty-forum.com.pl, w dziale WIEDZA www.beauty-forum.com.pl