Z tego artykułu dowiesz się:
• W jakich produktach znajduje się sacharoza i syrop glukozowo-fruktozowy
• Jaki obie substancje mają wpływ na nasz organizm
• Czy skóra lubi cukier?
• Jakie objawy dermatologiczne wskazują na zaburzenia glikemii?
Okiem eksperta | O tym, że cukier nie krzepi, wiemy od dawna. O tym, że jego nadmiar w diecie powoduje wiele problemów zdrowotnych, również. Ale czy cukier ma wpływ na naszą skórę?
Cukier ma wiele twarzy, jedną z nich jest sacharoza (połączenie glukozy i fruktozy), która powstaje z buraków oraz trzciny cukrowej i trafia do cukiernic w postaci kryształków. Druga to syrop glukozowo-fruktozowy (HFCS – high fructose corn syrup), płynna substancja słodząca otrzymywana ze skrobi kukurydzianej. Obie substancje są chętnie dodawane do wielu produktów. Oprócz słodyczy i wyrobów cukierniczych można je znaleźć w produktach mlecznych smakowych (jogurty, maślanki, kefiry, serki homogenizowane), wędlinach, płatkach śniadaniowych, daniach instant, wyrobach garmażeryjnych, suszonych owocach, ketchupach i sosach.
Choroby z nadmiaru
Obie substancje są posądzane, i jak wskazuje wiele badań naukowych – słusznie, o to, że spożywane w nadmiarze przyczyniają się do powstawania m.in.: cukrzycy typu 2, insulinooporności, otyłości, chorób układu krążenia, demencji, obniżenia odporności i wielu innych. W obliczu tak poważnych chorób niewiele wspomina się o wpływie cukru i syropu glukozowo-fruktozowego na stan skóry. Okazuje się jednak, że mają one bardzo silne przełożenie. Nieodpowiednia dieta, obfitująca w produkty wysoko przetworzone oraz słodycze, przyczynia się do rozchwiania glikemii. Proces ten – niezauważony – może rozwinąć się w insulinooporność i dalej w cukrzycę.
Im lepiej poznajemy wpływ cukru na naszą skórę i zdrowie, tym bardziej racjonalnie możemy planować naszą dietę
Co widać na skórze
Taki stan objawia się od strony dermatologicznej, między innymi, trudno gojącymi się ranami, infekcjami bakteryjnymi i grzybiczymi na skórze. Częstą przypadłością związaną ze zbyt wysokim poziomem glukozy we krwi jest zapalenie mieszków włosowych, drożdżyca, owrzodzenia, przesuszenia, świąd. Zaniedbania glikemii w cukrzycy typu 2 mogą skutkować np. rogowaceniem ciemnym, objawiającym się nadmierną pigmentacją w okolicach szyi, pach, dłoni, pojawieniem się włókniaków, zgrubień. A ponadto nekrobiozą kolagenu, która objawia się trudno gojącymi żółtobrązowymi wykwitami, w efekcie których powstają blizny. Tak naprawdę wcale nie trzeba być diabetykiem, żeby odczuć na własnej skórze pogorszenie jej stanu w wyniku zwiększonego spożycia, np. słodyczy. Cukry zaburzają proces odbudowy i regeneracji skóry, niszczą kolagen, elastynę. Efekty widać gołym okiem: skóra staje się mniej sprężysta, cienka i wiotka. Proces starzenia niebezpiecznie przyspiesza, pojawiają się zmarszczki. Nadmiar cukru w diecie zaostrza także objawy trądziku pospolitego poprzez wzrost insuliny we krwi, która stymuluje IGF-1 (insulinopodobny czynnik wzrostu) do pobudzania produkcji androgenów zwiększających ilość sebum.