Koszyk

Dietetyk poleca!

| Autor: Magdalena Olech

Z tego artykułu dowiesz się:

• Jak skomponować szybkie przekąski, bogate w wartości odżywcze

• Jakie składniki warto wziąć pod lupę komponując potrawy i minisnacki w duchu powerfood

• Jakie przekąski możesz oferować swoim klientom?

 

Minisnack, maksimoc! – Szybkie przekąski nie muszą być śmieciowym jedzeniem o wysokiej kaloryczności i niskiej wartości odżywczej. Oto trzy przepisy na power food, idealnie wpisujące się w założenia męskiej diety anti-aging. Smacznego i na zdrowie, drodzy Panowie!

Witaminowa bomba w szklankach (na dwie mniejsze porcje)

› Czarne porzeczki – garść
› Figi suszone (najlepiej bio) – trzy sztuki
› Czarne winogrona – garść
› Migdały – łyżka
› Sok z cytryny – z połowy cytryny
› Pietruszka – pół pęczka
› Miód naturalny – łyżeczka
› Olej z awokado – łyżeczka

Figi kroimy w kosteczkę, winogrona na połówki, migdały szatkujemy drobno lub rozcieramy. Przygotowujemy dressing: sok z cytryny, natkę pietruszki, miód i awokado blendujemy na gładką masę. Całość dokładnie mieszamy z powstałym sosem. Podajemy schłodzone lub lekko zmrożone w niskich szklankach udekorowanych gałązką pietruszki.

Pink pasta dla twardzieli

› Pieczony burak – sztuka
› Chrzan tarty – dwie łyżki
› Ziarna słonecznika – łyżka
› Sok z połowy cytryny
› Żurawina suszona – łyżka
› Oliwa z pierwszego tłoczenia – łyżka
› Sól – wg uznania
› Pieprz – wg uznania
› Papryka słodka w proszku – łyżeczka

Upieczonego buraczka pozbawiamy łupiny, miksujemy z resztą składników na gładką masę. Pasta doskonale pasuje do pieczywa, sałatek, mięs, wytrawnych naleśników. 

Eliksir młodości dla NIEGO (na dwie mniejsze porcje)

› Sok z rokitnika lub wymiennie sok ze świeżo wyciśniętego grejpfruta – 1/3 szklanki
› Mango – pół
› Morele świeże lub suszone (najlepiej bio) – świeże: jedna sztuka, suszone dwie sztuki
› Jarmuż – garść
› Olej z pestek dyni – łyżeczka
› Woda wysokozmineralizowana – 1/2 szklanki
› Papryka chili w proszku – szczypta

Składniki miksujemy na gładką masę. Jeśli okaże się za gęsta, można dodać więcej wody mineralnej lub soku. Podajemy dobrze schłodzone w wysokich wąskich szklankach.

 

Magdalena Olech | Dietetyk z zawodu i zamiłowania. Absolwentka Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańskiej Wyższej Szkoły Humanistycznej. Prowadzi poradnię dietetyczną La Sante. www.dieta.gda.pl 

Magdalena Olech

Dietetyk, absolwentka Uniwersytetu Gdańskiego, Wyższej Szkoły Humanistycznej i Wyższej Szkoły Zarządzania wydziału Fizjoterapii i Nauk o Zdrowiu o specjalności dietetyka. Prowadzi poradnię dietetyczną La Sante.