Koszyk

Zamiast mleka

| Autor: Magdalena Olech

Z tego artykułu dowiesz się:

• jak skomponować ciekawe koktajle bogate w wapń i składniki odżywcze?

• jak urozmaicić codzienną dietę, także wtedy, gdy nie spożywasz nabiał?

• jak zainspirować klientów do ciekawej i smacznej alternatywy dla produktów mlecznych?

Koktajle bezmleczne, bogate w wapń – Ograniczenie lub rezygnacja z mleka i jego przetworów wiąże się ze zmniejszeniem podaży wapnia w codziennej diecie. Aby temu zapobiec, należy zwiększyć spożycie innych produktów bogatych w ten pierwiastek. Na szczęście mamy do wyboru wiele składników roślinnych, które zapewniają ciekawą i smaczną alternatywę. Oto kilka przepisów na bezmleczne koktajle, które świetnie uzupełniają zasoby wapnia w organizmie.

ZAMIAST MLEKA

Zamienniki mleka: napoje roślinne bez cukru (mogą być fortyfikowane wapniem i witaminami): sojowe, ryżowe, owsiane, kokosowe, migdałowe, z nerkowców, z sezamu, słonecznikowe, jaglane. Najlepiej z kontrolowanej produkcji ekologicznej albo takie, które nie zawierają stabilizatorów.
Napoje roślinne można także zrobić samemu: Porcję suchej części (kaszy, ryżu, płatków owsianych, poszatkowanych migdałów lub innych orzechów) zalewamy 1,5 szklanki wody mineralnej  (najlepiej taką, która ma wysoką zawartość wapnia). Odstawiamy na noc do lodówki. Rano dolewamy wody do objętości około 1 litra,  miksujemy kilka minut. Przecedzamy. Przechowujemy w lodówce maksymalnie 3 dni. 
Zamienniki przetworów mlecznych: jogurty, „śmietany” na bazie napojów roślinnych, tofu, sery z orzechów, np. z nerkowców, migdałów, tempeh, płatki drożdżowe.
Zamienniki serków do smarowania pieczywa: hummus, pasty warzywne, pasty z pestek dyni, słonecznika, awokado. 
Zamienniki masła: oleje roślinne – rzepakowy, lniany, z czarnuszki, konopny, sezamowy, oliwa z oliwek.
 

Koktajl piernikowy z sezamem

(na 2 mniejsze porcje) – napój migdałowy bez cukru- 1 szklanka – sezam- łyżka – kakao bez cukru- łyżeczka – masło orzechowe – łyżeczka – przyprawa do piernika – pół łyżeczki Składniki miksujemy na gładką masę. Koktajl można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Koktajl kawowy z daktylami

(na 2 mniejsze porcje) – napój owsiany bez cukru  – 1 szklanka – kawa rozpuszczalna- łyżeczka – cynamon – pół łyżeczki – kakao bez cukru – łyżeczka – daktyle – 2 sztuki Daktyle moczymy w niewielkiej ilości  ciepłej wody, aż będą miękkie. Składniki miksujemy na gładką masę. Koktajl można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Koktajl waniliowy z miodem

(na 2 mniejsze porcje) – napój ryżowy bez cukru – 1 szklanka – wanilia – 1/3  laski – amarantus ekspandowany – 2 łyżki – miód lub ksylitol  – łyżeczka Gotujemy przez chwilę  wanilię w napoju ryżowym. Odcedzamy. Pozostałe składniki miksujemy na gładką masę. Koktajl można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Koktajl mocno rozgrzewający

(na 2 mniejsze porcje) – napój kokosowy bez cukru – szklanka – kurkuma – łyżeczka – masło klarowane – 1 łyżeczka – świeżo zmielony pieprz czarny – 3 szczypty  – kardamon mielony – 3 szczypty – miód lub ksylitol – łyżeczka Składniki miksujemy na gładką masę. Koktajl można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. 

Magdalena Olech

Dietetyk, absolwentka Uniwersytetu Gdańskiego, Wyższej Szkoły Humanistycznej i Wyższej Szkoły Zarządzania wydziału Fizjoterapii i Nauk o Zdrowiu o specjalności dietetyka. Prowadzi poradnię dietetyczną La Sante.